Naslovna > Automobili > Lamborghini > Huracan > GT3 EVO2 - novi sportski automobil

Lamborghini Huracan

GT3 EVO2 - novi sportski automobil

Karoserija, u potpunosti napravljena od karbonskih vlakana, takođe ima novi i revidirani difuzor. Podvozje je presvučeno Zylon vlaknima što doprinosi većoj potisnoj sili u poređenju sa prethodnikom...

Lamborghini je predstavio treću generaciju svog GT3 trkaćeg automobila baziranog na Huracanu. Novi Lamborghini Huracan GT3 EVO2 donosi brojne modifikacije fokusirane na aerodinamiku, kočnice, sistem usisa motora i sigurnost, čineći ga još sposobnijim na stazi. Trkaći automobil je ažuriran kako bi bio u skladu sa tehničkim propisima FIA 2022. Vizuelno, pozajmljuje pregršt aero komponenti od Huracana STO. Potonji efikasnije kanališe zrak u motornom prostoru zamjenjujući stare bočne usisnike zraka.

 

 

 


Masivno i podesivo zadnje krilo postavljeno je na stubove od aluminijumske legure inspirisane STO-om, a bočni prozori od pleksiglasa su pričvršćeni za panele vrata od ugljeničnih vlakana. Unutrašnjost, kavez je redizajniran sa dva dodatna stražnja stuba i bočnim pločama u obliku saća od karbona-kevlara koji povećavaju sigurnost. Atmosferski V10 motor koji šalje snagu na zadnje točkove je ažuriran sa 10 elektronski aktiviranih kućišta gasa sa titanijumskim ventilima. Lamborghini kaže da je cijeli sistem fiksiran za motor pomoću četiri šrafa, kopirajući dizajn primijenjen u Essenza SCV12 samo na stazi, što znatno olakšava održavanje. Konačno, ažurirani kočioni sistem uključuje nove čeljusti i pločice u kombinaciji sa namjenskom kontrolom proklizavanja i ABS sistemima, kao i set ljepljivih Pirelli PZero guma.

 


Očekuje se da će isporuke Huracana GT3 EVO2 početi u drugoj polovini 2022. Kao i kod većine trkaćih automobila, vlasnici odlazećeg Huracana GT3 EVO moći će nadograditi na EVO2 specifikaciju zahvaljujući evolution kitu. Model će debitovati na stazi na trci Daytona 24 sata 2023. godine.

Datum objave: 04/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook