Naslovna > Tehnika > Hibridni rekorder

Tehnika - Kia Optima hibrid

Hibridni rekorder

Prostran, udoban i siguran automobil, koji uz to troši kao upaljač, donedavno je bio samo pusti san svakog vozača. Da ne bude zabune, automobili pokretani električnom energijom, koji se pojavljuju u posljednje vrijeme, jesu ekonomični, ali prostrani i zabavni za vožnju svakako nisu. Da tako ne ostane, potrudili su se opet čudotvorci sa istoka, koji su pokušali i uspjeli oboriti ...

Još jedan u nizu čudnih Guinissovih rekorda. Naime, Kia Motors, najstariji korejski proizvođač četvorotočkaša, oborio je Guinissov rekord u disciplini, kako se zvanično zove, ''najniža potrošnja goriva kroz 48 susjednih država sa benzinskim hibridnim vozilom''. Cilj, koji je trebalo dostići i prevazići, iznosio je 4,45 l/100 km (52,27 mpg).

 

Za ''pokusnog kunića'' odabrana je hibridna Kia Optima, mada svojom veličinom na prvi pogled ne izgleda kao automobil stvoren za obaranje rekorda u niskoj potrošnji goriva. Uz sve to, u automobilu su se uvijek morala nalaziti dva putnika, sa kompletnim prtljagom, da bi u potpunosti bili ispoštovani uslovi dugotrajnog krstarenja.

 

Nakon automobila odabran je i tandem vozača, a to su bili iskusni ''vukovi'' Wayne Gerdes i Cris Bernius. Njima je uručena potpuno serijska hibridna verzija (benzin-struja) modela Kia Optima. Ruta je vodila kroz 48 američkih saveznih država, u smjeru kretanja kazaljke na satu, a početak rekordne vožnje bio je 26. avgusta ove godine, tačno ispred fabrike Kia u West Pointu. Nakon tačno dvije sedmice putovanja, 9. septembra, stigli su u Greenvill u Južnoj Karolini. Za to vrijeme prešli su tačno 12.712 km (7.889 milja) ili u prosjeku 908 km dnevno.

 


Po stizanju na cilj Guinissovi revizori izvršili su detaljne i rigorozne postupke, a tek potom su vozači i vozilo mogli nazad u West Point na završnu proslavu. A imali su šta i da proslavljaju. Nakon pređenih 12 i kusur hiljada kilometara, potrošeno je svega 462,62 litra benzina, odnosno samo 5,5 rezervoara benzina. Prosječna potrošnja iznosila je nevjerovatnih 3,64 l/100 km benzina, što predstavlja poboljšanje od 23 posto u odnosu na raniji rekord, a zvanična američka potrošnja izvan naseljenog mjesta poboljšana je za čak 61,37 posto. Pri tome, najduža udaljenost pređena između dva punjenja rezervoara iznosila je nevjerovatna 2.282 kilometra.

 

 

“Sterilna“ okolina prilikom obaranja rekorda, odnosno jednoličan i ravan put bez uspona, nisu dolazili u obzir. Kia Optima vožena je u realnim uslovima, po autoputevima, pustinjama sa visokim temperaturama, u gradovima sa gusto naseljenim mjestima. Upravo zato, postignuti rezultat je prikaz realne potrošnje goriva, koju može postići bilo koji vlasnik ovog Kia modela, ukoliko samo malo posveti pažnju ekonomičnom stilu vožnje. Osim toga, vozači Wayne Gerdes i Cris Bernius u svojim zapažanjima ističu da je Optima automobil prostran i ugodan za duže vožnje, da mu sam hibridni (benzinsko-električni) pogon omogućava priličnu ekonomičnost na autoputevima, a da je kompletan automobil u toku svih 12.712 km vožnje bio besprijekoran u svakom smislu.

 

Zanimljivo je da su svi zainteresovani ovaj poduhvat mogli pratiti putem interneta, jer je Wayne Gerdes na svom blogu svakodnevno iznosio impresije, ''začinjene'' slikama i video-isječcima.

 

Ako kažemo da Kia Motors, kao relativno mlada korporacija, osnovana 1944. godine, danas u sklopu Hyundai-Kia Automotive Group KMC zapošljava 44.000 radnika, onda je jasno odakle želja i snaga za ovakvim podvigom. Korporacija koja u svojih 13 fabrika u osam zemalja proizvede i proda 2,1 milion automobila, s pravom se može ponositi najnovijim Guinissovim rekordom. Pogotovo kada slogan ''The Power to Suprise'' (ili u prevodu ''Snaga iznenađenja'') pokazuje njeno stremljenje ka uvijek novim inovacijama u svijetu automobilizma.

Datum objave: 03/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook