Naslovna > Automobili > Lamborghini > Aventador > Hoće li imati hibridni pogon?

Lamborghini Aventador dobija nasljednika?

Hoće li imati hibridni pogon?

Lamborghini je malo u kašnjenju za ostalim superautomobilima po pitanju elektrifikacije, ali to će se možda uskoro promjeniti.

Aventador sa “old school” motorom od 12 cilindara u V rasporedu zvuči nestvarno dobro, ali je već 7 godina star i u skorijoj budućnosti možemo očekivati nasljednika. U razgovoru sa  Lamborghinjevim direktorom  Research and Development odjeljenja Mauriziom Reggianem prošle sedmice, novinari su dobili informaciju da nije više pitanje hoće li se to dogoditi, nego je samo pitanjena koji način i kada. “ Sa novim Aventadorom moramo odlučiti šta će biti budućnost superautomobila, u smislu učestvovanja pomoćnih električnih sistema u razvijanju pogona i prenosa snage.U kom smislu će dodatna težina, koja dolazi korištenjem električnih pogonskih sklopova uticati na karakter supersportskog automobila, ostaje da vidimo. “- izjavio je za Mothor Authority Reggiani. T

 

ežina je svakako velika briga za inžinjere i projektante Aventadora, jer u trenutnoj varijanti na vagi pokazuje visokih 1.814 kg. Iz Lamborghinija kažu da već koriste karbon i druge materijale u pokušaju smanjivanja težine ali ostaju pri tome da zadrže veliki i teški V12 motor. U slučaju dodatnih elektro- motora , jedino opravdanje povećanja težine automobila i korištenja nove tehnologije je povećanje očekivane snage takvog hibridnog sistema, sa sadašnjih benzinskih 740 KS  prema brojci od 1000 KS.

Datum objave: 24/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook