Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Humanitarnom trkom prikupljeno 4,7 miliona evra za liječenje povreda kičmene moždine

Wings for Life World Run

Humanitarnom trkom prikupljeno 4,7 miliona evra za liječenje povreda kičmene moždine

Deveto izdanje trke održano je na sedam velikih zvaničnih trka i 218 trka uz aplikaciju, dok je veliki broj učesnika diljem svijeta trčao samostalno uz aplikaciju i virtualno presretačko vozilo...

Deveto izdanje humanitarne trke Wings for Life World Run je u 165 zemalja svijeta privuklo 161.892 učesnika, koji su u nedjelju 8. maja uspjeli prikupiti 4,7 miliona evra u svrhu pronalaženja lijeka za povrede kičmene moždine. Za one koji ne mogu trčalo se i u našoj zemlji, a Mostar je bio domaćin organizovane trke.

 

 

 

 

Wings for Life World Run je globalna humanitarna trka u kojoj takmičari širom svijeta startuju u isto vrijeme, a cilj dostiže učesnike u vidu presretačkog vozila. Trčalo se istovremeno u 12 vremenskih zona, pa je tako na Novom Zelandu trka bila noćna, u SAD-u ranojutarnja, a u Evropi i Africi podnevna. Pobjede su odnijeli Jo Fukuda (Japan), koji je na trci u Tokiju uspio preći 64,43 kilometra prije nego što ga je sustiglo presretačko vozilo, te Ruskinja Nina Zarina, koja je trčeći u Santa Monici (SAD) prešla 56 km i došla do četvrtog uzastopnog trijumfa na ovoj trci. Nama najbliža službena trka bila je ona u Zadru. U našoj zemlji organizovano se trčalo na kampusu Sveučilišta u Mostaru, dok su u ostalim bh. gradovima učesnici trčali uz aplikaciju, individualno ili u grupi. Najbolje u konkurenciji žena u Mostaru bile su Nikolina Drmać (16,32 km), Ivana Galić (16,04 km) i Matea Jurešić (11,94 km). Kod muškaraca najbrži su bili Jusuf Čerkez (27,50 km), Elmir Hasić (24,23 km) i Armin Duzić (19,69 km).

 

Od 2014., ukupno je 1.086.988 takmičara uzelo učešće u trci (ove godine u švicarskom Zugu je nastupio milioniti takmičar), pređeno je 10.266.768 kilometara i prikupljeno 38 miliona evra. Kompletan iznos namijenjen je za finansiranje istraživanja na pronalasku lijeka za povrede kičmene moždine. Svi rezultati, kao i informacije o načinu prijave za 2023. godinu, dostupni su na www.wingsforlifeworldrun.com.

Datum objave: 10/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook