Naslovna > Automobili > Volvo > S90 > Hybridni pogon za sve modele serije 90
FOTO GALERIJA (8)

Volvo S90 i V90

Hybridni pogon za sve modele serije 90

Sa aktuelnim redizajnom Volvo je potpuno elektrifikovao sve modele serije 90, unaprijedio je audio sistem i ponudio neka savremenija komforna rješenja, koja vožnju treba da učine ugodnijom…

Švedski Volvo predstavio je osvježene verzije limuzine S90 i karavana V90/V90 Cross Country sa uglađenijim vanjskim dizajnom i sasvim novim vrhunskim audio sistemom Bowers & Wilkins. Sa redizajnom je ponuđena i mogućnost izbora 48-voltnog blagog hibridnog pogona za svaki od ova tri modela. Dizajneri su nove modele sa prednjeg dijela osvježili sa modernije stilizovanim svjetlima za maglu, spojlerom i branicima. Pozadi se ističu drugačije stilizovana 3D LED svjetla sa sekvencijalnim LED pokazivačem smjera. Paleta boja proširena je sa novim nijansama, a u ponudi su i novi dezeni aluminijumskih naplataka.

 

 

 

Sveobuhvatno je usavršen Bowers & Wilkins audio sistem koji omogućava još bolji doživljaj zvuka u kabini zahvaljujući  boljem pojačalu, te naprednoj funkciji automatskog poništavanja buke vozila i novog režima rada koji omogućava veoma uvjerljivo oponašanje zvuka i akustike džez kluba. Sljedeća novost je filter vazduha Advanced Air Cleaner sa senzorom čestica PM 2,5, koji je prvenstveno razvijen za kinesko tržište, a sad je na raspolaganju i u ostatku svijeta. Ovaj filter vozačima omogućava da preko centralnog displeja prate kvalitet vazduha u unutrašnjosti vozila. Tu je i funkcija njegovog čišćenja, koja u roku od nekoliko minuta iz kabine uklanja skoro sve sitne čestice. Svi modeli serije 90 sad su pozadi opremljeni sa dvostrukim USB-C kontaktima za punjenje, koji su zamijenili 12-voltne utičnice. Od sada je uz seriju 90 na raspolaganju i funkcija bežičnog punjenja za pametne telefone. Kupcima su ponuđena i ekskluzivna sjedišta sa presvlakama od mješavine vune, a tu su i novi dezeni i kombinacije na bazi vrhunske bež kože.

 

 

 

Blagi hibridni pogon i 48-voltni električni sistem postali su standard za sve modele serije 90. To u praksi omogućava 15-postotnu uštedu potrošnje goriva i smanjenje vrijednosti emisija štetnih gasova u stvarnoj vožnji. Elektronski sistem kočenja „brake-by-wire“ povezan je sa sistemom za regeneraciju energije i on smanjuje potrošnju goriva i vrijednosti emisija rekuperacijom kinetičke energije, koja se oslobađa prilikom kočenja. Zajedno sa serijom plug-in hibrida i potpuno električnih vozila Recharge, Volvo je potpuno elektrifikovao sva svoja vozila, te je kao takav postao jedinstven proizvođač na evropskom tržištu. 

Datum objave: 30/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook