Naslovna > Teme > Hyundai-Kia će u razvoj u narednih 5 godina uložiti 21,56 milijardi dolara
FOTO GALERIJA (8)

Huyndai-Kia

Hyundai-Kia će u razvoj u narednih 5 godina uložiti 21,56 milijardi dolara

Vodstvo Hyundai Motor Group (HMG), u koji spada i Kia Motors, na nedavnom sastanku s predstavnicima južnokorejskog ministarstva finansija predstavilo je svoje poslovne planove.

Sastanku su između ostalog prisustvovali podpredsjednik Hyundai Motor, Eui-sun Chung, podpredsjednik odjeljenja za istraživanja i razvoj, gospodin Yang i južnokorejski zamjenik premijera, koji je ujedno i ministar finansija, gospodin Kim Dong-yeon i zamjenik ministra privrede.  Iz Hyundai Motor Group istovremeno su izvijestili da u narednih 5 godina (2018-2022) namjeravaju uložiti u investicije oko 21,56 milijardi dolara. Investicije će biti prvenstveno namijenjene novim poslovnim područjima kao što su robotika, umjetna inteligencija, elektrifikacija vozila, samovozna vozila, energije budućnosti (baterije, vodik) i start-up kompanije. Prema očekivanjima će poslovna grupacija u narednih 5 godina kreirati oko 45.000 radnih mjesta. 

 

 



HMG, gdje glavninu automobilskog posla čine kompanije sestre Hyundai Motor, Kia Motors i Mobis, želi se u razvoju samovoznih vozila povezati s tehnološkim kompanijama. U januaru su tako najavili strateško partnerstvo s kompanijom Aurora iz Silikonske doline, koja ima dobro razvijenu tehnologiju, namijenjenu samovoznim (autonomnim) vozilima. “Globalni trendovi se brzo mijenjaju. Aktivno investiramo u nove tehnologije i zapošljavamo sve više talentovanih ljudi,” rekao je na sastanku s vladom podpredsjednik Hyundaija, gospodin Chung Eui-sun said. U januaru je gospodin Chung posjetio sajam zabavne elektronike u Las Vegasu, gdje je Kia predstavila električnog crossovera Niro EV i nekoliko svojih tehnologija budućnosti.  Grupacija Hyundai-Kia je već ranije u razvoju povezivosti vozila udružila snage s američkim tehnološkim velikanom Cisco Systems i kineskim Baidu-om.

 

 

U 2021. godini početak prodaje autonomnih vozila 4. stepena.


Južnokorejski div namjerava od 2019. na ceste poslati veliku testnu flotu autonomnih vozila, koja će utabati put za masovnu proizvodnju. Kia će s novim pilotskim projektom Smart City od 2021. godine na tržištu ponuditi autonomna vozila 4. stepena, koja će biti raspoloživa u tzv. pametnim gradovima.



Potpuno novi električni model s gorivim ćelijama  2020.


godine Kia će kupcima ponuditi vozilo, koje će pokretati električna energija i gorive ćelije (FCEV), a već prije – početkom 2019. – u Evropi očekujemo početak prodaje električnog crossovera Niro EV. 



Kia će do 2025. ponuditi 16 električnih vozila.


Kia će u narednim godinama i dalje širiti svoju ponudu ekološki prihvatljivijih vozila. Do 2025. tako namjerava ukupno ponuditi čak 16 električnih vozila – hibridna (HEV, PHEV), električna (EV) i vozila s tehnologijom gorivih ćelija (FCEV).
 

Datum objave: 20/04/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook