Naslovna > Automobili > Porsche > Panamera > I od najboljeg uvijek može bolje
FOTO GALERIJA (18)

Predstavljamo - Porsche Panamera

I od najboljeg uvijek može bolje

Po ko zna koji put Porsche je pomjerio granice mogućeg. Ovaj put u glavnoj ulozi je Panamera, koja je sa redizajnom dobila sportsku optičku šminku, novi upravljač i savremeniju multimediju, ali i značajna pogonska unapređenja, koja joj garantuju visok status među premijum modelima…

Kada je 2010. godine predstavio prvu generaciju Panamere, Porsche je ispunio dugogodišnji san čelnika kompanije, koji su željeli da u svom programu pored mnogobrojnih kupea i kabrioleta imaju i jednu luksuznu sportsku limuzinu. Motor postavljen naprijed nije bio novost za Porsche, jer su se na ovom konceptu zasnivale serije 924, 944 i 968, a ni četvoro vrata, jer je od 2002. godine u svom programu imao prvi SUV automobil Cayenne. Cayenne je u međuvremenu odigrao značajnu marketinšku ulogu jer je zahvaljujući velikom komercijalnom uspjehu značajno otupio kritičko pero najokorelijih Porscheovih tradicionalista, koji su sve osim sportskih modela smatrali svetogrđem.

 

 

Kako su tržišni trendovi počeli ubrzano da se mijenjaju, prva Panamera iskoristila je tu činjenicu i ostvarila zapažen prodajni rezultat, te svojom luksuznom i dinamičnom izvedbom privukla simpatije bogatih kupaca širom svijeta. Nakon što je sedam godina palila i žarila premijum klasom, 2016. godine predstavljena je druga generacija, koja je Panameru dizajnerski približila legendarnoj 911-ki. Najveći napredak napravljen je na zadnjem dijelu vozila, gdje više nije bilo karakteristične „grbe“ koju su automobilski kritičari apostrofirali kao najveću vizuelnu anomaliju prve generacije. Panamera je dobila atletski izvajano tijelo, koje su napokon prihvatili i mnogobrojni ljubitelji 911-ke. Naviknut da sa svakom novom generacijom modela 911 ponudi i mnoštvo njegovih zanimljivih i različitih varijacija, Porsche je odlučio da Panameru II predstavi i u izgledom kompaktnijem Sport Turismo izdanju. Još jednom je uzburkana javnost i još jednom su kritičari pokušali da pronađu slabu tačku, ali za savremeni Porsche je tako nešto izgleda praktično nemoguće. I Sport Turismo je veoma brzo pridobio armiju vjernih obožavalaca, pa je i njegova budućnost za kratko vrijeme bila zagarantovana.

 

 

U 2021. godinu Panamera ušla je u temeljno redizajniranom izdanju, sa jednom potpuno novom Turbo S verzijom. Osim standardnog modela u istom stilu osvježen je i Sport Turismo, pa konkurenciji u budućnosti neće biti nimalo lako. Dizajnerski nema puno jasno vidljivih promjena, ali su određene razlike ipak prisutne. U Porscheu ističu da su dodatno unaprijedili aerodinamiku na svim modelima, te da su oni iz te perspektive postali energetski efikasniji. Sa redizajnom su izbačene osnovne konfiguracije branika i u serijsku opremu su ubačeni oni sa sportskom optikom koja se do sada doplaćivala. Dakle, Porsche je odlučio da pojača sportski karakter Panamere u svim njenim izdanjima i da ne ostavi više toliko prostora ljubiteljima elegancije. Ovakav potez opravdan je i činjenicom da je veliki broj prethodnih modela upravo kupovan sa sportskim dodacima, što je prema marketinškim stručnjacima njemačkog proizvođača jasan znak u kojem pravcu kupci žele da se Panamera razvija.

 

 

Drugačiji dizajn u odnosu na standardni model imaće novi Turbo S koji se prepoznaje po dvostrukim dnevnim LED svjetlima u prednjem braniku i većim otvorima za dovod svježeg vazduha. Bočna linija automobila unaprijeđena je sa tri nova modela 21-inčnih aluminijumskih naplatak, koje krasi originalan i do sada neviđen dizajn u Porscheovoj gami automobila. Slijedeći trendove koje je nametnula aktuelna, redizajnirana 911-ka, i Panamera je dobila zadnju LED lajsnu, koja se proteže čitavom širinom automobila. Sa ovim detaljem izmijenjena je i grafika zadnjih svjetala, koja su modernizovana, te će činiti redizajniranu Panameru prepoznatljivom, posebno noću. Implusni pokazivači smjera dobili su novi ritam, a njihova uočljivost je sada bolja, a rad kako kažu u Porscheu još prirodniji. Svi modeli redizajnirane Panamere imaće jedan zajednički elemenat, a to je zadnji difuzor vazduha. I on je prošao opsežna aerodinamička testiranja koja su rezultovala potpuno novim dizajnom i učinila ga efikasnijim. Tu su i po dva para ovalnih izduvnih otvora smještenih u same uglove karoserije. Dizajnerski izuzetak od ostalih opet će biti novi Turbo S model, koji ima izraženiji i masivniji difuzor vazduha, te četvorougaone metalizirane izduvne otvore. Još jedan detalj koji pravi vizuelnu razliku među novim Panamerama su kočiona kliješta. Kod turbo S modela ona su žuta, kod hibrida zelena, a kod standardnog modela crvena. Uz savremenije dizajnerske detalje dostupne su i dvije nove metalik boje: Truffle Brown i Cherry.

 

 

Kada je riječ o enterijeru, najveća promjena je ugradnja novog upravljača koji je ljubiteljima Porschea poznat iz modela 911. Trokraki upravljač ima karakteristični okrugli selektor za odabir željenog režima vožnje, a tu je i mnoštvo propratnih funkcija i daljinskih komandi. U Porscheu ističu da je upravljački sistem kalibrisan po novim parametrima koji vozaču omogućavaju još bolji osjećaj u vožnji i kontrolu nad vozilom, sa posebnim naglaskom na dinamičnu vožnju po krivinama. Instrument tabla i multimedija su digitalizovane i od sada dostupne sa najkvalitetnijim ekranima sa Full HD rezolucijom i grafički najsavremenijim prikazima. Kroz značajno unapređenje prošao je i sistem glasovne kontrole. Na najvišem nivou ostao je i komfor koji nude sjedišta, a u Porscheu isti epitet koristi kada opisuje i završnu obradu i kvalitet materijala u enterijeru nove Panamere.

 

 

 

Da je potpuno spreman za proizvodnju i afirmaciju redizajnirane Panamere, Porsche potvrđuje i njenim ekspresnim uvođenjem na tržište. Na evropskoj sceni cijena startuje od 91.000 eura, dok će kod nas početna verzija Panamera 4 koštati od 204.450 KM pa naviše sa uračunatim PDV-om. Gornja granica na bh. tržištu je Turbo S E-Hybrid sa cijenom od 405.570 KM.

 

 

 

ISTORIJSKA RAZGLEDNICA

 

Malo je poznato da je limuzinski model bio predmet istraživanja i razmatranja Porscheovih inženjera još krajem osamdesetih godina prošlog vijeka. Tačnije, na ovom projektu radilo se od 1989. do 1991. godine. Naime, Porsche se dugo dvoumio šta da uradi sa ovim automobilom. Projekat je prvo zaustavljen 1991. Ggdine, a godinu dana kasnije uprava kompanije odlučila je da ga u potpunosti otkaže. Model 989, kako se zvala prva nesuđena Porscheova limuzina, danas je poznat kao jedan od najinteresantnijih prototipova lagerovanih u muzeju automobila u Stuttgartu. Ipak, 989 nije jedini Porscheov prototip sa četvoro vrata. Naime, postoji još jedan i to stariji iz 1987. godine, koji nosi oznaku 928 H50. Ovaj automobil neobičnog dizajna izveden je iz velikoserijskog 928 modela, koji se proizvodio od 1978. do 1995. godine. Za razliku od koncepta 989, koji je imao četiri para standardnih vrata, stariji 928 primijenio je koncept takozvanih samoubilačkih vrata, koja se otvaraju jedna naspram drugih.

 

 

 

POGONSKE KOMBINACIJE

 

Za pogon bazne Panamere i Panamere 4 zadužen je 2,9-litarski twin-turbo V6 benzinski motor sa 330 KS i 450 Nm. On je dovoljan da se postigne ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,6 sekundi i dostigne najveća brzina od 270 km/h. Pri tome Porsche obećava prosječnu potrošnju od 10,2 litra. Podsjećamo da osnovna Panamera ima zadnji, a Panamera 4 pogon na sve točkove. U oba slučaja za prenos snage zadužen je osmostepeni automatski mjenjač, koji je standardan i u ostalim modelima. Stepenicu iznad osnovnih Panamera je GTS model, koji ima 4.0-litarski V8 motor sa 480 KS i 620 Nm obrtnog momenta. Ovoliki pogonski potencijal dovoljan je da se od 0 do 100 km/h stigne za 3,9 sekundi, odnosno za najveću putnu brzinu od 300 km/h. Ljubiteljima hibrida Porsche je ponudio Panameru 4S E-Hybrid koja kombinuje 2,9-litarski V6 benzinac i elektromotor, koji u kombinaciji raspolažu sa 552 KS i 750 Nm. To je dovoljno da se 2.300 kilograma težak automobil od 0 do 100 km/h dovede za 3,7 sekundi uz najveću brzinu od 298 km/h. Vrh ponude predstavlja novi Turbo S model, koji koristi isti 4.0-litarski V8 motor kao i GTS, ali sa značajno većim pogonskim potencijalom koji se mjeri sa 620 KS i 820 Nm. U odnosu na prethodnu verziju Panamere Turbo, to je čak 70 KS i 50 Nm više. Performanse ovog modela su brutalne. Od 0 do 100 km/h on stiže za 3,1 sekundi i može da postigne 315 km/h. 

 

 

PROMJENE NA VJEŠANJU

Da su nekada i vrhunske performanse nedovoljne, najbolje svjedoče unapređenja koja razvojni inženjeri Porschea prave na njima. U potrazi za što boljim spojem dinamike i udobnosti, novi model je dobio novu generaciju aktivno prilagodljivih amortizera, elektromehaničku stabilizaciju, pojačan upravljač i određena unapređenja na osovinama. PASM sistem aktivnog vješanja sada ima mogućnost da brže reaguje na različite vrste podloga, što prije svega rezultuje boljom udobnošću bez gubitka na dinamici i upravljivosti.

Datum objave: 24/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook