Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > I zvanično predstavljen Clubsport 45

Volkswagen Golf GTI

I zvanično predstavljen Clubsport 45

Volkswagen je predstavio Clubsport 45, specijalno izdanje Golfa GTI kako bi obilježio 45. godišnjicu snažnog hatchabacka iz Wolfsburga...

Prije samo nekoliko dana na internetu su osvanule fotografije 45 Edition izdanja, pa je već tada dat prvi uvid rođendanskog primjerka. Sada su u Volkswagenu i zvanično predstavili posebnu verziju, a sada vidimo da je riječ o istim fotografijama koje su i prije par dana bile dostupne. Specijalno izdanje vrućeg hatchbacka dobilo je poseban tretman u vidu kozmetičkih revizija i nekoliko izmjena u enterijeru u znak sjećanja na 45. godišnjicu GTI-a. Na domaćem tržištu u Njemačkoj, GTI Clubsport 45 već je dostupan za naručivanje po cijeni od 47,790 eura.

 

 


Iz Wolfsburga poručuju kako specijalno izdanje nije ograničeno po broju proizvedenih primjeraka, ali se pretpostavlja da će Volkswagen povući ovaj model sljedeće godine kada prođe 45. godišnjica GTI-a. Kozmetičke korekcije u odnosu na klasični Clubsport uključuju nove 19-inčne aluminijumske naplatke, Matrix LED farove, veći zadnji spojler i kontrastni crni krov. Volkswagen je takođe pripremio glasniji sportski izduv Akrapovic, a tu su i ,,45“ naljepnice na bokovima automobila. Unutra se promjene nastavljaju sa svježim setom sportskih sjedišta sa GTI oznakama. Novi je i sportski upravljač koji nosi istu posebnu oznaku ,,45“ kao i spoljne naljepnice vozila.


Kao i standardni GTI Clubsport, i ovo specijalno izdanje pokreće 2,0-litarski četverocilindrični motor koji proizvodi 300 KS i 400 Nm obrtnog momenta. U poređenju sa standardnim GTI modelom, Clubsport raspolaže sa 55 KS više. Motor je dostupan isključivo sa sedmostepenim automatskim mjenjačem, koji snagu šalje na prednju osovinu. Kao i standardni Clubsport, i 45 sprinta od 0-100 km/h za 5,6 sekundi. Ipak, Volkswagen je za specijalno izdanje pripremio Race paket, koji zajedno sa novim izduvom uklanja i maksimalno ograničenje, pa tako 45 lagano premašuje 250 km/h.

 

Datum objave: 01/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook