Naslovna > Automobili > Land Rover > Range Rover Evoque > Identičan Evoque a duplo jeftiniji

Krađa intelektualne svojine

Identičan Evoque a duplo jeftiniji

Kada neko bez dozvole do detalja iskopira vaš model, u čiji ste razvoj i proizvodnju uložiili ogromna sredstva, a zatim takvo vozilo ponudi kupcima na najvećem svjetskom tržištu po znatno nižoj cijeni, prirodno je da ćete biti ljuti, a to se upravo dogodilo šefu Land Rovera …

Kineski proizvođači automobila skloni su da "kloniraju" modele poznatih svetskih auto-kompanija i da takva vozila pod drugim imenom i svojim amblemom prodaju na domaćem tržištu. Izgleda da su u slučaju kopiranja modela Evoque pretjerali što je razljutilo prvog čovjeka Land Rovera, Ralfa Speta. On je izjavo da kineski LandWind X7, koji je imao premijeru na auto-salonu u gradu Guangžu, predstavlja tipičan primjer krađe intelektualne svojine i da će se zbog toga obratiti kineskim vlastima."Veoma sam razočaran činjenicom da se ovakva vrsta kopiranja dešava u Kini. To je nedopustivo", izjavio je Spet.

 


"Range Rover Evoque predstavlja intelektulanu svojinu kompanije Jaguar-Land Rover i svaka 'krađa' te svojine u suprotnosti je sa propisima koji se primenjuju širom svijeta", kazao je on. Izvršni direktor Land Rovera istakao je da njegova kompanija uvlaže velika sredstva u Kinu kroz partnerstvo sa proizvođačem automobila Chery i da to što je LandWind uradio lansiranjem modela X7 šteti njihovim poslovnim interesima.

 


"Razgovaraću sa kineskim zvaničnicima i našim partnerom u Kini kako bismo pronašli način za riješenje ovog problema koji podriva i kredibilitet Kine kao države", rekao je Ralf Spet. Land Rover je nedavno započeo proizvodnju modela Evoque u Kini.I dok original u toj zemlji košta od 50.000 evra, klon LandWind X7, koji će se na tržištu pojaviti krajem novembra prodavaće se za 17.000 evra.

Datum objave: 25/11/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook