Naslovna > Automobili > Audi > R8 > „Ikona“ brenda dolazi naredne sezone?

Audi R8

„Ikona“ brenda dolazi naredne sezone?

Iako je upotpunosti sigurno da će performantni model R8 dobiti izdanje nove generacije, još uvijek nema konkretnih podataka kada će to da se desi, međutim najnovije glasine govore da bi se to moglo biti veoma brzo...

Svima je jasno da trenutna generacija polako ulazi u godine, te kako bi se održao korak sa konkurentima u segmentu performantnih automobila, Audi mora da unaprijedi svoj model, u vidu predstavljanja nove generacije. Iz kompanije uporno ponavljaju da je ovaj model jedan od stubova ponude brenda, te da zainteresovani vozači ne treba da brinu za njegovu budućnost, koja se nikako ne dovodi u pitanje. Međutim za sada bukvalno nema nijedne službene informacije, koja bi mogla da nagovijesti bilo šta vezano za ovo pitanje.

 

 

 

 

 

Nema špijunskih fotografija, nema obaviještenja kada bi eventualno ovaj model trebao da bude predstavljen, za koju modelnu godinu, niti podataka o mehaničkim postavkama, prije svega o pogonskim sklopovima. Sve priče o novom R8 su na nivou neprovjerenih glasina, i one idu od toga da se budući model neće odreći SUS agregata, preko opcije da će ipak prihvatiti hibridnu tehnologiju, do scenarija da će se budući superautomobil pojaviti isključivo sa električnim pogonom, naravno iz Audija ništa nisu potvrdili, niti komentarisali ove navode. Možda i najvjerodostojnije informacije dolaze iz Njemačke ovih dana, a izvor je Auto Bild, koji kaže da bi se model naredne generacije mogao naći na tržištu čak naredne sezone. Dalje ovaj izvor navodi da se R8 sigurno neće odreći motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, ali da će se oprostiti od V12 agregata, te da će preuzeti V8 turbo motor, takođe govori se i o tome da će biti primjenjen određeni stepen elektrifikacije, ali bez detaljnijih podataka. Audi je ranije već kombinovao  R8 sa električnim pogonom,  predstavivši 2015. godine na sajmu automobila u Ženevi Audi R8 e-tron, potpuno električnu verziju. Međutim ovaj eksperiment se nije proslavio, te je prodano manje od 100 jedinica, razlog tome bila je veoma visoka cijena, velika masa, te neefikasna baterija, koja nije omogućavala zadovoljavajući domet.

 

Datum objave: 19/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook