Naslovna > Automobili > Infiniti > Q50 > Infiniti QX50

Infiniti

Infiniti QX50

Novi Infiniti QX 50 spreman je za glamuroznu svjetsku prezentaciju u Los Angelosu. To je prvi automobil sa serijskim SUS motorom sa varijabilnom kompresijom.

Karoserija Infinitija QX50 oblikovana je po principu ''Powerful Elegance'' dizajnu koji je osmišljen u Infinitiju. Već se na osnovu fotografija može reći da QX50 spada među najljepše, ako ne i najljepši, predstavnike klase gdje pripada.
Dinamičan dizajn nagovještava sportske vozne osobine što je u skladu sa imidžom Renault-Nissanovim luksuznim brandom.
Interijer je oplemenjen najboljim meterijalima i vrhunskom završnom obradom što uz ugradnju luksuzne opreme garantuje maksimalan komfor u svim uslovima eksploatacije. Novi će se vlasnici radovati glavnom 8 inčnom kolor ekranu osjetljivom na dodir preko kojeg se kontrolišu pomoćni sistemi vozila i prikaz navigacijskih mapa. No, to nije sve jer se ispod njega nalazi 7 inčni displej zadužen za rukovanje klima sistemom i multimedijom.

 


Ispod prednje haube nalazi se potpuno novi 2.0 litreni VC-Turbo sa 268 KS i 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Snaga se preko XTRONIC CVT mjenjača prenosi na prednju osovinu dok se pogon  4x4 dobiva uz doplatu. CVT mjenjač je nove generacije pa kao takav ima unaprijed programiranih 8 stepeni prenosa. Na taj način je izbjegnut neugodan zavijajuči zvuk karatkterističan za starije CVT mjenjače.
Novi benzinski motor je zaista jedinstven. Radi se o motoru koji pomoću specijalnog mehanizma mijenja stepen kompresije od 8:1 do 14:1 što se pozitivno odražava na prosječnu potrošnju goriva.
Moramo naglasiti da je to prvi velikoserijski motor sa takvim načinom rada...
 

Datum objave: 29/11/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook