Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Isporuka i prodaja će se nastaviti

Jeep zatvara svoju jedinu fabriku u Kini

Isporuka i prodaja će se nastaviti

Zabrinutost oko uspjeha prodaje u Kini prethodila je Stellantisovoj odluci da obustavi proizvodnju Jeepova. Tokom 2020. godine, dok su PSA Grupa i Fiat Chrysler Automobiles pregovarali o spajanju, postojala je zabrinutost za poslovanje oba proizvođača automobila u zemlji...

Jeep je zatvorio svoju jedinu fabriku u Kini, a razlog je, kako kaže izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares, lokalno političko miješanje u poslovanje. Međutim, dok se proizvodnja u toj azijskoj zemlji završava, Jeep će i dalje nastaviti da snabdijeva trgovce vozilima. Prodaja vozila zapadnih marki očigledno pada u Kini, a prodaja domaćih proizvođača i modela raste, dok američki i njemački brendovi bilježe veliki pad prodaje. Oni su pali za oko petinu u Kini tokom prve polovine godine ove godine, navodi Tavares, a čak su i japanske marke zabilježile dvocifren pad prodaje novih automobila u Kini.

 

 

 


Nedavni geopolitički događaji i rastuće političke tenzije su Stellantis i druge proizvođače automobila zabrinuli zbog mogućih ekonomskih sankcija koje bi ometale njihovo poslovanje u Kini. Ranije ove godine, Renault je morao prekinuti poslovanje u Rusiji nakon izbijanja sukoba u Ukrajini, što je na kraju rezultiralo prodajom svih svojih dionica u Rusiji. Zatvaranjem Jeepove jedine fabrike okončan je 12-godišnji proizvodni ugovor sa Guangzhou Automobile Group, državnim proizvođačem automobila u Kini. Prema Tavaresu, GAC nije ispunio Jeepova očekivanja, pa je kompanija mislila da je "bolje da se opusti". Partnerstvo je izgradilo Renegade, Compass, Cherokee i Grand Commander za to tržište.

 


Pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini razotkrili su krhkost današnjih globalnih lanaca nabavke. Proizvođači automobila, dobavljači i mnoge druge kompanije preispituju kako i gdje posluju, a poneki proizvođači automobila preduzimaju preventivne mjere kako bi zaštitili svoje poslovanje u narednim mjesecima i godinama.

Datum objave: 03/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook