Naslovna > Automobili > Ford > Mustang > Iz Rusije sa ljubavlju

Aviar R67 Ford Mustang Concept

Iz Rusije sa ljubavlju

Ruska kompanija je izradila koncept legendarnog Ford Mustanga sa električnim pogonom koji se bazira na Teslinoj platformi...

Tesla i Ford su dva automobilska brenda iz SAD od kojih je prvi poznat po proizvodnji performansnih i skupih električnim vozilima, dok se drugi orijentisao uglavnom na SUV i pick up vozila za sjevernoameričko tržište. Međutim, Ford u svojoj liniji ima najprodavaniji sportski coupe na svijetu – Mustang, koji od ukupne produkcije čak 70% proda na domaćem, američkom tržištu. Pod oznakom Aviar R67 ovaj elektrifikovani Mustang privlači pažnju onih kupaca koji se „zgražavaju“ nad novim crossoverom Mustang Mach-E. Dizajn ovog ruskog „ponija“ je isti kao na originalnom dvosjedu iz 1962. godine koji je već odavno ušao u legendu.

 

 

 

Aviar R67 će se bazirati na platformi Tesle Model S, gdje su na lagani elementi karoserije montirani na aluminijumske nosače baterije i bočne dijelove ovog električnog modela. Ovog električnog Mustanga pokreću dva električna motora koje napaja baterija od 100 kWh, a ovaj pogonski sklop će biti kompatibilan sa Teslinim superpunjačima.

 

 

 

 

 

 

Na osnovu render fotografija kompanije Aviar Motors, u kabini se takođe mogu uočiti Teslini elementi kao što je vertikalno postavljen infotaiment sistem. Ventilacioni otvori su u retro stilu izrađeni po ugledu na izvorni koncept iz 60-tih godina prošlog vijeka.

 

 

 

 

 

 

 

Prototip R67 je već izrađen i raspolaže sa 840 „električnih“ konjskih snaga sa kojima dostiže sprint od nule do „stotke“ za samo 2,2 sekunde. Autonomija sa jednim punjenjem baterije bi trebala iznositi oko 500 kilometara. Cijena ove električne „reinkarnacije“ legendarnog coupea za sada još uvijek nije zvanično objavljena.

Datum objave: 06/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook