Naslovna > Automobili > Škoda > Slavia Concept > Iz sna na Javu

Škoda Slavia

Iz sna na Javu

Škoda je predstavila svoj jedinstveni konceptualni model Slavia, koji je zapravo potpuno transformisana verzija hatchbacka Scala...

Jedinstvena Škoda Slavia je roadster dvosjed bez krova, a prema riječima kompanije inspirisana je modelom iz 1957. godine Škoda 1100 OHC prototipom dizajniranim za trke izdržljivosti. Škodin projektni tim sastavljen od studenata Akademije iz Mlade Bolesave je ojačao podvozje modela Scala, zavario zadnja vrata i uklonio krov. Umjesto krova tu je posebno izrađen prekrivač za kokpit, a tu je i novi poklopac prtljažnog prostora i jedinstveni zadnji spojler.

 

 

 

 

Kako bi se uklopio u novi, sportski karakter, razvojni tim je ugradio nove agresivnije prednje i zadnje branike, dublji prednji razdjelnik i rebrasti zadnji difuzor. U kabini se nalaze nova sportska sjedišta, sportski upravljač i četvorostruki sigurnosni pojasevi. Slavia takođe posjeduje nekoliko tehničkih osobina kojih nema na standardnoj Scali. Bočni spojleri i aluminijumski naplaci imaju LED svjetla sa mogućnošću programiranja, natpis Škoda na zadnjem dijelu vozila svijetli crvenom bojom, a tu je i 320 W stereo sistem u kabini zajedno sa subwooferom od 2.250 W.

 

 

 

 

 

Studenti projektanti su pozajmili 20-nčne aluminijumske naplatke sa modela Kodiaq vRS, bočni spojleri su sa Scale Monte Carlo, a diskovi i kočiona kliješta su identični kao na Octaviji vRS. Uprkos kozmetičkim izmjenama, Slaviju pokreće neizmjenjeni četvorocilindarski benzinski turbo agregat od 1,5 litara iz modela Scala, uparen sa sedmostepenim automatskim mjenjačem. Izduvni sistem je takođe blago izmijenjen, ali snaga i dalje iznosi 150 KS pri 250 Nm obrtnog momenta.

 

 

 

 

 

 

Alois Kauder, voditelj Škodeine Akademije je izjavio kako je ovaj automobil vodeći ovogodišnji studentski projekat. Već sedmu godinu zaredom studenti akademije prikazuju visoke standarde interne obuke planiranjem, dizajniranjem i izradom impresivnog jedinstvenog automobila. Omogućavamo im da dizajniraju svoj automobil iz snova radeći u saradnji sa profesionalcima iz različitih odjela kompanije. Kao rezultat toga njihova obuka ih već upoznaje sa procesima koji će kasnije postati dio njihovih radnih zadataka kada završe školovanje i započnu karijeru u ovoj kompaniji, istakao je Kauder.

Datum objave: 21/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook