Naslovna > Tehnika > Izbačeni dizelski motori sa proizvodne trake

Porsche Panamera, Macan i Cayenne

Izbačeni dizelski motori sa proizvodne trake

Dizelske varijante Panamere i Macana se više neće proizvoditi, u svjetlu povećanog interesa za električnim i hibridnim pogonom.

Skepticizam kupaca i vozača prema dizel motorima je postao vrlo izražen nakon afere sa dizelskim motorima i varanja na testovima mjerenja zagađenja ostalih proizvođača, što je donijelo velike probleme i promjene na tržištu automobila. Porsche je potvrdio da uklanja sa proizvodne trake Macan S Diesel i Panameru sa istim motorom, a odlučili su da ne proizvode niti Cayenne sa dizelskom pogonskom jedinicom. Objašnjavajući ovu odluku, iz kompanije Porsche je data sljedeća izjava:” Dizelski motori  nisu imali tradiciju u našoj kompaniji. Porsche ne proizvodi takve motore a sadašnji zahtjevi za dizelskim agregatima su mali. Povećan je interes naših kupaca za benzinske motore i hibridne električno- benzinske varijante naših modela.”

 


Prošle godine, Porsche je dobrovoljno izvršio upgrade softvera za sve vlasnike dizelskih motora, u sklopu akcije sprečavanja posljedica “Dieselgate”afere i vjerovatno su ti problemi doveli do ove odluke. Kao jedan od rijetkih proizvođača na svijetu koji se može pohvaliti  činjenicom da se skoro 70%  posto njihovih proizvedenih automobila (da, od postanka kompanije!)  i dan danas vozi cestama, ovako nešto smo i očekivali iz kompanije Porsche. Sljedeće godine na tržište stiže potpuno elektrificirani Porsche EV u obliku već najavljivanog Mission E modela.

Datum objave: 21/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook