Naslovna > Vijesti > Izbacuje dugmiće iz kabina

Audi

Izbacuje dugmiće iz kabina

Tehnološka unapređenja su konstantna u svim segmentima industrije, pa tako i u industriji automobila...

Konstantno se uvode inovacije koje treba da povećaju komfor, bezbjednost i efiksanost u vožnji, a njemački proizvođač već ima tri digitalna ekrana u najnovijim modelima. Komandna table se decenijama nije suštinski mijenjala, no posljednjih godina doživljava drastičan preobražaj zahvaljujući sveprisutnoj digitalizaciji. I dok sa jedne strane imamo one koji pozdravljaju ove novitete, drugi upozoravaju da previše displeja u automobilu skreće pažnju vozača sa puta i može da ga omete u vožnji.

 

Audi je jedan od proizvođača koji je spremno dočekao digitalizaciju, pa tako u najnovijim modelima ima čak tri ekrana na komandnoj tabli. Funkcionalno,  jedan služi umjesto klasičnih instrumenata, drugi je dio multimedijalnog sistema, dok treći sadrži komande klima-uređaja i ventilacije. Ipak, i dalje tu i tamo može da se nađe poneka fizička komanda, ne računajući "prečice" na volanu.

 

Da Audi u budućnosti planira da se u potpunosti riješi dugimića i prekidača na komandnoj tabli,potvrdio je i šef dizajna njemačkog proizvođača, Mark Lihte.
On je rekao da imaju viziju da kabina bude opremljen samo digitalnim ekranima, uz korišćenje tehnologije za proširenu stvarnost, što znači da će digitalna instrument tabla ispred vozača biti nešto manja i sa redukovanim brojem informacija, dok će prednost dobiti nova generacija head-up displeja koji koriste proširenu stvarnost.
Osim toga, dva velika centralno postavljena displeja multimedije i klime će biti spojena u jedan ogroman ekran. Još  nam jedino preostaje da vidimo kakva će biti stvarna primjena u praksi i kako će vozači reagovati na ove izmjene.

Datum objave: 16/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook