Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Iznenađenje sa jednim sjedištem i 829 KS

McLaren Solus

Iznenađenje sa jednim sjedištem i 829 KS

Solus je trenutno u fazi testiranja na stazi, a kupci dobijaju pristup sesijama vožnje prototipa gdje mogu dati doprinos u evoluciji vozila. Kada se proces završi, ovi ljudi će dobiti pristup posebnim događajima na stazi...

McLaren je pripremio pravo iznenađenje na ovogodišnjoj nedjelji automobila u Montereyu. Brend je predstavio Solus koji inspiraciju crpi iz sportskih automobila automobila i bolida F1. Kompanija će proizvesti samo 25, a svaki primjerak već ima kupca. Solus ima 5,2-litarski atmosferski V10 motor iz Judd-a koji razvija 829 KS i 650 Nm obrtnog momenta, a okreće se do vrtoglavih 10.000 o/min. McLaren cilja da vozilo postigne 100 km/h za 2,5 sekunde i razvije brzinu od preko 320 km/h.

 

 

 

 


Model koristi sedmostepeni sekvencijalni mjenjač sa kućištem koje je sastavljeno od aluminijumskih i magnezijumskih ploča. Solus je težak manje od 1.000 kilograma, ali je sposoban napraviti preko 1.200 kilograma potisne sile. Da bi to bilo moguće, aerodinamične podloge okružuju točkove, plus, prednji branik šalje vazduh u tunele ispod karoserije. U Solus-u može da sjedi samo jedan putnik, a krov se pomjera kako bi omogućio vozaču da uđe u vozilo. Svaki od 25 primjeraka je prilagođen kupcu jer McLaren radi s kupcem na oblikovanju sjedišta i njegove fiksne lokacije u automobilu. Poput bolida F1, na volanu se nalaze osnovne kontrole, te će 25 kupaca dobiti potpuno trkačko iskustvo.

Datum objave: 20/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook