Naslovna > Automobili > Porsche > Iznenadno predstavljanje Porsche koncepta
FOTO GALERIJA (7)

Porsche EV Cross Turismo

Iznenadno predstavljanje Porsche koncepta

Iz kompanije Porsche su nas tokom zvaničnog predstavljanja ovog koncepta obavijestili da će ranije najavljeni Mission E sedan relativno brzo krenuti u proizvodnju.

Iako su svi predstavnici medija na Geneva Motor Show, kao najveću vijest iz kompanije Porsche, očekivali predstavljanje online  prikazanog GT3 RS modela, plašt je u međuvremenu skinut sa interesantnog koncepta imena Cross Turismo, koji je u stvari karavanski derivat potpuno električnog Mission E sedana predstavljenog u Frankfurtu 2015. godine. Sa dužinom od 4.95 metara novi zero-emission Concept je projektovan kao all-wheel-drive odnosno automobil sa pogonom na sve točkove. Pogonska jedinica je sistem dual-electric motora a predviđena snaga ovog sistema je 400 kW (600 KS).

 


Iz kompanije Porsche smo dobili informacije da su performanse ovog koncepta već potvrđene i navode ubrzanje do 100 km/h za manje od 3.5 sekunde i maksimalnu brzinu od preko 250 km/h. Cross Turismo je baziran na 800-voltnoj arhitekturi što znači da je omogućeno brzo punjenje baterijskog modula i navodno bi nakon samo 4 minute punjenja domet vozila bio produžen za novih 100 km! CEO kompanije Porsche Oliver Blume nam je tokom premijere u Ženevi rekao da je Cross Turismo “već spreman za cestu” i da ovaj koncept ima velike šanse da uskoro krene u produkciju. S obzirom da je proteklo više od dvije godine od prvog zvaničnog predstavljanja Mission E modela a njegovo pojavljivanje je najavljeno za sljedeću godinu, ne vjerujemo da će se Cross Turismo produkcijski model pojaviti na tržištu prije 2020. godine...

Datum objave: 06/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Stanje na putevima

Partneri

Auto Shop Magazin

TV Emisija ASM Plus

 

Facebook