Naslovna > Automobili > Kia > Sorento > Iznenađujuće dobra

Kia Sorento

Iznenađujuće dobra

Model Kie Sorento za 2021. godinu je potpuno novo vozilo od od dizjana karoserije i kabine, pa sve do platforme na kojoj se bazira. Specifikacije i detalji ovog SUV modela su već objavljeni i dobro poznati, a sada je prikazan i jedan veoma zanimljiv prijedlog...

Prikazano rješenje potiče od dizajnera Klabera Silve i unaprijed dočarava izgled potencijalnog Sorento Coupea, kao i gotovo svu praktičnost konvencionalnog modela u kombinaciji sa više stilskog izgleda zadnjeg dijela. Mora se priznati da ovo rješenje izgleda veoma zanimljivo i privlačno, a da li je to isplativo za proizvođača je već „drugi par rukava“. Činjenica je da se kupci u SUV segmentu rijetko odlučuju za modele sa zakošenom linijom krova jer su takvi modeli po pravilu skluplji, ali i manje praktični od standardnih varijanti.

 

 

 

Uprkos svom, prilično suzdržanom izgledu, novi Sorento je veoma naočit i lijepo opremljen SUV. U zavisnosti od tržišta dostupan je sa novim hibridnim pogonskim sistemom koji kombinuje 1,6-litarski benzisnki agregat sa elektromotorom od 44,2 kW i litijum–jonskom baterijom od 1.49 kWh. Ukupna jačina ovog sklopa iznosi 227 KS i 350 Nm obrtnog momenta koji se prenose na sva četiri točka putem šestostepenog automatskog mjenjača.

 

 

 

 

Na evropskom tržištu je u ponudi 2,2-litarski dizel agregat sa 199 KS i 440 Nm obrtnog momenta uparen sa novim osmostepenim automatskim mjenjačem sa dvostrukim sistemom kvačila. U narednom periodu se takođe može očekivati i Sorento sa plug-in hibridnim pogonskim sklopom.

Datum objave: 01/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook