Naslovna > Automobili > Nissan > Qashqai > Japanci prekinuli razvoj SUS agregata

Nissan

Japanci prekinuli razvoj SUS agregata

Finansijski magazin Nikkei, koji je inače veoma dobro upoznat sa dešavanjima u autoindustriji u Japanu, izvještava kako su u Nissanu trajnu obustavili razvoj motora sa unutrašnjim sagorijevanjem...

Prema ovom izvještaju Nissan će navodno postati prvi veliki japanski proizvođač automobila koji će u potpunosti odustati od razvoja novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem za globalna tržišta. Umjesto toga kompanija iz zemlje izlazećeg sunca će se fokusirati na strategiju za razvoj električnih vozila, sa jedinim izuzetkom u Sjedinjenim Državama gdje će se novi benzinski motori nastaviti razvijati i lansirati. U daljem tekstu isti izvor navodi da je Nissan već prekinuo razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem za evropsko tržište, jer nadolazeći standardi za emisiju štetnih gasova Euro 7 predstavljaju veliki izazov za automobilske kompanije. Japanska kompanija je navodno utvrdila da će ova nova pravila značajno povećati troškove istraživanja i razvoja motora pokretanih pogonskim gorivom sljedeće generacije.

 

 

 

 

 


Kada je riječ o velikim tržištima Istočne Azije, prije svega Kine i Japana, Nissan će postepeno ukidati razvoj novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Strategija evolucije podrazumijevaće najprije ažuriranje i poboljšavanje postojećeg asortimana SUS motora, a posebna pažnja biće posvećena agregatima koji se koriste u vozilima sa hibridnom tehnologijom. Takođe u izvještaju se navodi da tokom ove transformacije ne bi trebalo biti  otpuštanja radnika. Jedini izuzetak od plana napuštanja SUS agregata biće Sjedinjene Američke Države, za čije tržište će se idalje razvijati i nuditi novi benzinci, prije svega u segmentu kamioneta i SUV modela. Međutim budžet za razvoj agregata ovog tipa biće drastično smanjen, a tokovi novca biće preusmjereni na razvoj električnih motora i njima kompaktnih sistema.

Datum objave: 08/02/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook