Naslovna > Vijesti > Japanci se okreću električnim vozilima

Honda

Japanci se okreću električnim vozilima

Iz Honde su najavili nove planove prema kojima bi proizvođač na svim glavnim tržištima do 2040. godine trebao u ponudi imati isključivo modele pogonjene na struju ili vodonik...

U sklopu novoga procesa elektrifikacije, očekuje se da bi do 2030. godine 40% prodaje japanskog proizvođača trebala činiti električna vozila ili vozila pokretana na vodonik, a da će pet godina kasnije ta brojka narasti na čak 80%. U svojim planovima za „velika tržišta“ Honda ipak ne pominje evropsko, tako da se oni za sada odnose samo na tržišta Japana, Kine i Sjeverne Amerike. Kao ključan zadatak u procesu elektrifikacije se spominje razvoj nove električne platforme nazvane e:Architecture, na kojoj će biti bazirana buduća električna vozila. Iako još uvijek nisu objavljeni detaljniji podaci, navodi se da se nova platforma razvija vlastitim snagama, a prvi modeli će biti predstavljeni u Sjevernoj Americi prije širenja na ostala tržišta.

 

 


Na domaćem tržištu će prednost biti data malim automobilima sa novim električnim kei-car modelom predviđenim za 2024. godinu. Većina sirovina za maleni automobil će voditi porijeklo iz Japana u cilju pomoći domaćoj ekonomiji. U Sjevernoj Americi se očekuju dva nova električna SUV-a konstruisana u saradnji sa General Motorsom koji će koristiti novu Ultimum baterijsku tehnologiju viđenu električnom Hummeru. Elektrifikacija neće zaobići ni Hondine motocikle. Do 2024. godine će debitovati tri nova električna modela sa motorima snage ekvivalentne sadašnjim agregatima od 50 i 125 kubika, a u daljoj budućnosti se očekuju i snažniji modeli. Radi se i na razvoju nove tehnologije baterija koja će nuditi veći kapacitet uz manje troškove proizvodnje, koja se očekuje u proizvodnji do kraja decenije. Cilj je da se do 2050. godine dostigne potpuna karbonska neutralnost i razviju nove sigurnosne tehnologije uključujući sisteme autonomne vožnje trećeg nivoa.

Datum objave: 28/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook