Naslovna > Automobili > Renault > Talisman > Jedan novi motor i savremenija multimedija
FOTO GALERIJA (9)

Renault Talisman

Jedan novi motor i savremenija multimedija

Vanjski dizajn s redizajnom je osvježen sa novom maskom, branicima, LED svjetlima, alu naplacima i nekoliko atraktivnih boja, dok je enterijer dobio savremeniju multimediju...

Nakon što je redizajnirao Megane, Renault je predstavio i osvježeno izdanje Talismana u oba njegova karoserijska izdanja. Uprkos promjenama u izgledu prednjeg i zadnjeg branika, dimenzije su ostale iste, pa je i osvježeni Talisman dugačak 4,86 ​​metra, 1,87 širok i 1,46 visok. Međuosovinsko rastojanje je takođe ostalo isto i iznosi 2,81 metara. Zapremina prtljažnika kod karavana varira od osnovnih 572 do maksimalnih 1.700 litara, dok je dužina utovarnog prostora od 1,12 do 2,01 metra. Zapremina prtljažnika kod limuzine je nešto manja i iznosi 515 litara. U okviru redizajna blago je stilski modifikovana maska hladnjaka, na koju je ugrađen novi Renaultov logotip, a tu su i drugačije ukrasne hromirane lajsne. Glavna i dnevna svjetla u C obliku zadržala su dosadašnji oblik, ali je njihov svjetlosni „potpis“ promijenjen. Na isti način su izmijenjena i zadnja LED svjetla, koja sada krasi nova grafika sa 3D efektom. Na bokovima se ističu novi dezeni aluminijumskih naplataka dostupnih u rasponu od 17 do 19 inča. Enterijer je pretrpio značajnije suštinske promjene od vanjskog dijela.

 

 

 

 

U prvom planu su potpuno novi digitalizovani instrumenti, sa 10,2-inčnim ekranom visoke rezolucije i savremenim grafičkim prikazom. Značajno je unaprijeđena i multimedija koja je takođe dobila savremeniji 9,3-inčni na dodir osjetljivi ekran, koji je rezolucijski i grafički značajno napredniji u odnosu na dosadašnje rješenje. Osim njega u ponudi ostaju 7 i 8,7-inčni ekrani. R-Link 2 multimedija je proširena i sa Easy Link sistemom, koji u realnom vremenu omogućava ažururanje navigacionih mapa i pratećih sadržaja, ali i samog softvera u automobilu. Novi i praktičniji dizajn sa izdvojenim digitalnim pokazivačima temperature dobile su komande klima uređaja, a ponuđeni su i novi dezeni platnenih i kožnih materijala za oblaganje sjedišta i enterijera. Kada je riječ o pogonu, Renault ističe da Talisman i dalje ostaje jedini model u segmentu sa 4Control sistemom upravljanja na svim točkovima. Benzinska gama je obogaćena za novi 1.3 TCe motor sa 160 KS, a tu je i jači 1.8 TCe sa 225 KS. Ljubitelji dizelaša mogu da biraju između 1.7 i 2.0 dCi motora sa rasponom snage od 120 do 200 KS. Redizajnirani Talisman je već dostupan evropskim kupcima sa početnom cijenom od 27.950 eura za limuzinu i 28.950 eura za karavan.

 

 

 

TWINGO Z.E.

 

Renault je predstavio i prvu verziju potpuno električnog Twinga sa oznakom Z.E. Ovaj automobil ima 22 kWh bateriju, koja omogućava autonomiju od 250 kilometara u gradskim uslovima za vožnju, odnosno 180 kilometara u kombinaciji. Baterija može da se napuni na 11 kW punjaču za dva sata, dok je na duplo jačem 22 kW za ovaj proces potrebno 63 minuta. Pogonski elektromotor raspolaže sa 82 KS, što je dovoljno da se postigne limitirana brzina od 130 km/h, odnosno da se od 0 do 50 km/h ubrza za četiri sekunde.

Datum objave: 22/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook