Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GLA > Jedini odlikaš Mercedes GLA

EuroNcap

Jedini odlikaš Mercedes GLA

Početkom ovog mjeseca EuroNcap je objavio rezultate za osam testiranih automobila. Zapravo ova organizacija je testirala 5 automobila, ali s obzirom da su neki modeli identični sa različitim značkama proizvođača rezultati se odnose na osam modela.

Samo jedan od testiranih osvojio je maksimalnih pet zvjezdica. Riječ je o Mercedesu  GLA, koji je ostvario zavidne rezultate na pooštrenom testu EuroNcapa. Za sigurnost odraslih putnika GLA je osvojio 96 bodova od ukupno 100, a za zaštitu djece nagrađen je sa 88 bodova. Sigurnosni sistemi su ocjenjeni sa 70 bodova, dok je zaštita pješaka dobila  67 bodova, što je bilo dovoljno za maksimalnih pet zvjezdica.


Gradski automobili Toyota Aygo i Renault Twigno osjetili su oštrije kriterije EuroNcapa pa su osvojili samo po četiri zvjezdice. Rezultati Toyote Aygo direktno se prenose na Peugeot 108 i Citroen C1, jer se radi o identičnim automobilima. Tako je Aygo osvojio 80 bodova za zaštitu odraslih putnika i djece u automobilu. 62 boda mu je dodijeljeno za zaštitu pješaka, a  56 za sigurnosne sisteme.  Sa druge strane Twingo je osvojio manje bodova za zaštitu odraslih putnika, samo 78, ali je bio bolji u pogledu zaštite djece sa 81 bodom, te za zaštitu pješaka sa 68 bodova.  Kao i za Aygo sigurnosni sistemi Twinga su ocjenjeni sa 56 bodova. Najveća zamjerka za oba modela je nedostatak sistema autonomnog kočenja. Radi se sistemu koji, kad radar procijeni opasnost naleta na vozilo, pješaka ili prepreku, sam aktivira kočnice. Zbog toga su oba modela dobila po 56 bodova u rubrici Safety Assist. Kad je u pitanju sigurnost u slučaju prednjeg sudara - rezultati su razmjerno dobri, ali kod Twinga papučice mogu izazvati ozljede nogu i potkoljenica, a kod Ayga vozača mogu ozlijediti stup volana i rub instrumentne ploče. Zaštita kod bočnog udara nešto je bolja kod Ayga nego kod Twinga.

 


Najlošije ocijene na posljednjim testiranjima dobili su Citroen Berlingo, a samim tim i Peugeot Partner, jer se radi o istom vozilu, te električni Nissan e-NV200 Evalia. Ovi automobili od strane EuroNcapa zaradili su po tri zvjezdice za sigurnost. Berlingo je najviše bodova zaradio za zaštitu djece, njih 74, dok je 63 boda dobio za zaštitu pješaka, 56 za zaštitu odraslih a sigurnosni sistemi su ocjenjeni sa svega 48 bodova.  Sa druge strane Nissan e-NV200 Evalia za sigurnosne sisteme dobio je svega 38 bodova, 60 za zaštitu pješaka, 75 za zaštitu odraslih, te visokih 80 bodova za zaštitu djece.  Nissanovo električno vozilo bi sasvim sigurno bolje prošlo na testu i dobilo i četiri zvjezdice da je imalo bolje ocjene za sigurnosne sisteme. EuroNcap stručnjaci su zamjerili Nissanovom speed limit sistemu u ovom automobilu, čija se funkcija lako može poništiti.

Datum objave: 12/09/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook