Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Jedinica preduzetničkog kapitala proširuje portfolio

Porsche

Jedinica preduzetničkog kapitala proširuje portfolio

Porsche proširuje svoj portfolio ulaganja u oblasti tehnologije pametnih gradova: jedinica preduzetničkog kapitala proizvođača sportskih automobila sa sjedištem u Stuttgartu, Porsche Ventures, će postati dioničar u kompaniji 1KOMMA5°...

Start-up kompanija sa sjedištem u Hamburgu ima za cilj proširenje tržišta energije sa neutralnom emisijom ugljenika i tehnologije klimatizacije u privatnim kućanstvima na održiv i decentralizovan način, čime se ubrzava prelazak na energiju sa niskim udjelom ugljenika i energiju sa neutralnom emisijom ugljenika. Način na koji 1KOMMA5° djeluje je sticanje dionica vodećih elektroinstalacijskih kompanija širom Europe sa fokusom na obnovljive izvore energije (solarno samosnabdjevanje, toplotne pumpe, skladištenje energije), podržavajući ih u naporima digitalizacije i centralizacije administrativnih zadataka, kao i pružanje kapitala za širenje. Istovremeno se razvijaju koncepti umrežavanja kako bi instalirani uređaji bili dostupni za energetske usluge budućnosti putem vlasničkih aplikacija i interfejsa – na primjer, pametne tarife električne energije i koncepti virtuelnih elektrana.

 

 

 

 

 


Ovom investicijom Porsche proširuje svoje učešće u kompanijama izvan svog osnovnog poslovanja i naglašava svoje ambicije u oblasti održivosti. „Tema pametnih gradova je uzbudljivo polje aktivnosti za Porsche. Ovdje prvenstveno radimo na umreženi, efikasan i održiv grad,” kaže Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za finansije i IT u Porsche AG. „U Porscheu se pitamo sljedeće: kako možemo dodatno poboljšati kvalitet života u urbanim sredinama? I to ne samo na četiri točka, već i sa opsežnijom premium ponudom. U tom smislu, 1KOMMA5° se savršeno uklapa u našu strategiju ulaganja.” „Naš cilj je dalje proširiti našu ponudu održive mobilnosti. Na taj način širimo granice i promišljeno se bavimo cjelokupnim lancem vrijednosti za naše kupce: od održive proizvodnje i skladištenja energije do pametnog umrežavanja i korištenja bez emisija ugljika,” kaže Patrick Huke, direktor kompanije Porsche Ventures za Europu i Izrael. „Želimo uložiti više od 100 miliona eura u dionicama u naredne dvije godine i na taj način postati sveobuhvatni centar za klimatski neutralnu tehnologiju izgradnje“, kaže Philipp Schröder, suosnivač i izvršni direktor kompanije 1KOMMA5°. 2022. godine, start-up će otvoriti vodeće prodavnice u njemačkim gradovima kako bi široj publici predstavio ideje „ugljično-neutralnog doma” i „ugljično-neutralnog ureda”. Prvi izložbeni saloni, po uzoru na Apple, su planirani u Binnenalsteru u Hamburgu i u Lingenu an der Ems. Naziv 1KOMMA5° sve govori: svojim poslovnim modelom, kompanija želi dati značajan doprinos postizanju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma – zadržavanje povećanja globalnih temperatura na 1,5°C. Schröder: „Glavna ideja kompanije 1KOMMA5° je da svaka osoba – čak i bez promjena navika – može učiniti svoj dom neutralnim ugljikom i zapravo uštedjeti novac u tom procesu. Uz podršku Porschea, želimo postati glavni oslonac tranzicije decentralizovane i obnovljive energije.” Porsche Ventures je jedinica preduzetničkog kapitala kompanije Porsche AG i ima urede u Stuttgartu, Berlinu, Tel Avivu, Palo Altou i Šangaju. Investira u inovativnu tehnologiju i poslovne modele širom svijeta. Kompanija Porsche je aktivna na start-up sceni od 2016. godine i izgradila je raznolik start-up ekosistem kako bi poslovala sa novim i inovativnim kompanijama. Pored Porsche Ventures, Porsche ekosistem uključuje tehnologiju i digitalnu jedinicu Porsche Digital, graditelj kompanije Forward 31 i investitor u ranoj fazi kompanije APX, što predstavlja zajedničko ulaganje sa kompanijom Axel Springer SE. Ovaj start-up ekosistem ima za cilj doći do toga da može ponuditi pravi kontakt za bilo koji tim osnivača – bez obzira u kojoj se fazi razvoja nalazi njihova start-up kompanija. Dodatne informacije o ovoj mreži možete pronaći na Porsche Newsroom-u na linku newsroom.porsche.de/startups.

Datum objave: 03/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook