Naslovna > Automobili > Ferrari > Omologata > Jedinstvena kombinacija starog i novog

Ferrari Omologata

Jedinstvena kombinacija starog i novog

Ferrari Omologata je jedinstveni model sa alminijumskim kućištem i deseti po redu sa V12 agregatom nakon P540 Superfast Aperte iz 2009. godine...

Ovaj unkatni automobil je naručio kupac iz Evrope, a inspriracija za njegov dizajn je uzeta ne samo iz bogatog sportskog naslijeđa brenda, nego i iz moderne arhitektute, pa čak i naučne fantastike. Izrada je trajala oko dvije godine od početnih skica pa sve do finalnog primjerka. Ovaj automobil se bazira na modelu 812 Superfast, od koga je na karoseriji „pozajmio“ samo svjetlosne grupe i vjetrobransko staklo. Ručko oblikovani aluminijum daje dosta ljepši oblik Omologati i izgled od „donatorskog“ automobila.

 

 

 

Ovaj model nema zadnji vjetrobran, već tri stepenasta otvora urezana zadnji poklopac motora ispod kojih se nalazi par kružnih svjetlosnih grupa. Izgled je zaokružen jedinstvenom nijansom karoserije pod nazivom Rosso Magma i suptilnim trkačkim dekalima. Unutrašnjost je slična modelu 812, ali sa jedinstvenim detaljima. Crna kontrolna tabla predstavlja kontrast plavim sjedištima presvučenim kombinacijom kože i Jeans Anude materijalom.

 

 

 

 

 

Metalne obloge na instrument tabli i dizajn upravljača odaju počast najvećim trkačkim imenima Ferrarija. Još jedan retro homage se može vidjeti na centralnom dijelu kokpita i kvakama na vratima, koji se ističu u „kovanom“ finišu. Ovakvi detalji se prema riječima proizvođača mogu vidjeti na klasičnim modelima kao što su 250LM i 250 GTO.

 

 

 

 

 

 

Ferrari nije objavio performanse Omologata, ali one bi trebale biti slične modelu 812 Superfast na kojima se bazira. To znači da će 6,5-litarski V12 agregat isporučivati 800 KS pri 718 Nm obrtnog momenta, što omogućava sprint od nule do 100 km/h za oko 2,9 sekundi i maksimalnu brzinu od oko 340 km/h.

Datum objave: 28/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook