Naslovna > Automobili > Volkswagen > Polo > Jednom GTI, uvijek GTI

Volkswagen Polo GTI

Jednom GTI, uvijek GTI

Sa novim Polom GTI Volkswagen nastavlja 39 godina dugu tradiciju, koja je do sada izrodila šest generacija malih sportskih automobila.

GTI priča se nastavlja! Ono što je započelo 1979. godine sa prvom generacijom Pola nedavno je nastavljeno sa šestom. Novi Polo GTI dolazi isključivo u kombinaciji sa četverovratnom karoserijom, te ima 2,0-litarski TSI motor sa okruglo 200 KS. Za prenos snage na prednje točkove zadužen je automatski DSG mjenjač sa šest brzina, dva kvačila i sportski režim rada. Sportski paket uključuje i specijalno 15 mm niže vješanje, jedinstvene 17-inčne alu naplatke, te snažna profilisana sjedišta. Iz dvolitarskog motora je izvučeno čak 320 Nm obrtnog momenta, koji je vozaču raspoloživ u rasponu od 1.500 do 4.400 obrtaja. To je dovoljno za puno dinamike i zabave u vožnji. Volkswagen na papiru obećava ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 6,7 sekundi. Najveća brzina iznosi 237 km/h.

 

U Volkswagenu su ponosni na performanse novog Pola GTI, ali i na činjenicu da ovaj automobil ostvaruje prosječnu potrošnju od 5,9 litara benzina na 100 kilometara. Mada taj prosjek u stvarnosti pri sportskom opterećenju može biti i duplo veći, Nijemci su ponosni na činjenicu da je Polo GTI zadržao svakodnevnu upotrebljivost, te na duže staze po potrebi može biti ekonomičan, ali i praktičan automobil. Praktičan karakter najjačeg i najbržeg Pola oslikava se kroz zapreminu prtljažnika od 305 litara (351 kod standardnog modela) sa maksimumom od 1.079 litara do kojeg se dolazi obaranjem naslona zadnjih sjedišta. Mada je riječ o vrhunski opremljenom modelu sa puno serijskih elemenata, u Volkswagenu s ponosom ističu da su osnovnu masu automobila sveli na 1.355 kg. To je odnos mase i snage dovelo do omjera od 6,7 kilograma naprema 1 KS.


Enterijer novog Pola je potpunosti organizovan i opremljen po najsavremenijim Volkswagenovim standardima. To znači da vozač ispred sebe gleda u Active Info Display, odnosno virtuelne instrumente koji se projektuju na ekranu visoke rezolucije. Tu je i najsavremenija multimedija sa šest i 8,1-inčnim na dodir osjetljivim ekranima visoke rezolucije. Da podsjetimo, ovaj sistem dolazi sa MirrorLink, Android Auto i Apple CarPlay sistemima, koji nude jednostavnu mogućnost povezivanja pametnih uređaja i automobila. Osim u sportskom zvuku 2,0-litarskog benzinca, vlasnici Pola GTI će moći da uživaju i u vrhunskom ozvučenju sa šest zvučnika, osmokanalnim digitalnim pojačalom i subwooferom ukupne snage od 300 W.

 


Kada je riječ o vanjskom dizajnu, on je sportski naglašeniji u odnosu na standardne modele. To podrazumijeva izraženije profilisane branike, sa prepoznatljivim GTI obilježjima poput crvene linije koja se proteže preko svjetala i maske hladnjaka. Veoma bitan detalj za vanjski izgled automobila su i nova po prvi put dostupna Full LED svjetla, koja osim vrhunskog osvjetljavanja dodatno ističu Polo. Kućišta zadnjih svjetla su tamnija nego kod standardnih modela, krovni spojler je veći, a izduvni sistem se završava sa dvostrukim cijevima. Zahvaljujući Driving Mode Selection sistemu vozač jednostavnim pritiskom na taster pokraj mjenjača ima mogućnost da elektronski prilagodi odaziv papučice gasa, mjenjač, vješanje i upravljanje u skladu sa pet različitih režima vožnje. Po želji je moguće dobiti i 18-inčne alu naplatke, što predstavlja do sada najveće fabričke točkove na Polu. Novi 2.0 TSI motor je 8 KS jači od prethodnog 1,8-litarskog motora.



 

Datum objave: 19/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook