Naslovna > Suzuki > Jimny > Jimny postaje komercijalno vozilo

Suzuki Jimny Van

Jimny postaje komercijalno vozilo

Suzuki Jimny zbog strogih ekoloških normi postaje lako komercijalno vozilo...

Suzuki je predstavio komercijalnu verziju svog popularnog terenca Jimny, koja će zbog strožijih propisa o izduvnim gasovima u Evropi, omogućiti nesmetanu prodaju na Starom kontinentu. Ova komercijalna verzija bi trebala biti dostupna evropskim kupcima početkom naredne godine. Spolja komercijalni Jimny izgleda identično kao i putnička varijanta. Međutim, kako bi ispunjavao funkciju lakog transportnog vozila, Suzuki je zamijenio standardnu zadnju klupu pregrađenim tovarnim prostorom zapremine 863 litre, što je za 33 litre više od putničkog modela sa preklopljenom zadnjom klupom.

 

 

Ova nova komercijalna varijanta omogućava Suzukiju da u svoju korist upotrijebi „rupu u zakonu“ u trenutnim propisima o emisiji izduvnih gasova. Putnička varijanta je nedavno zbog strogih propisa morala biti povučena iz prodaje jer je njegova pogonska jedinica emitovala više od 95 g/km CO2 koja predstavlja zakonski maksimum. Međutim, ta vrijednost se odnosi samo na putnička, a ne komercijalna vozila. Komercijalna vozila imaju dosta veći prag tolerancije od čak 147 g/km CO2, što ide u prilog Suzukijevom 1,5-litarskom četvorocilindarskom benzincu i omogućava nastavak prodaje ovog popularnog malog terenca.

 

Komercijalni Suzuki Jimny je opremljen 1,5-litarskim četvorocilindarskim benzinskim agregatom od 102 KS pri 130 Nm obrtnog momenta. Kao i kod standardne, putničke varijante i komercijalni Jimny je opremljen pogonom na sva četiri točka i petobrzinskim manuelnim mjenjačem. Suzuki je takođe opremio komercijalni Jimny sa istim nivoom standardne opreme koja dolazi i u putničkom modelu. Standardna oprema će uključivati klima uređaj, tempomat, rezervni točak u punoj veličini i infotainment sistem osjetljiv na dodir sa Apple CarPlay i Android Auto podrškom.

Datum objave: 11/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook