Naslovna > Vijesti > Još jedan model iz nordijske mitologije

Aston Martin

Još jedan model iz nordijske mitologije

Valhalla je novi automobil britanske kompanije, koji se svrstava u hiperautomobile, prodavaće se po početnoj cijeni od milion eura, a proizvodnja će biti ograničena na 500 primjeraka...


Kompanija je odlučila da poput modela Valkyrie i novom dodjeli ime iz nordijske mitologije. Vozilo će biti zasnovano na konceptu AM-RB 003 koji je predstavljen ove godine na Sajmu automobila u Ženevi.  Izbor naziva "Valhalla" za novi modela Aston Martina ima smisla i u kontekstu drugih oznaka koje je ovaj proizvođač koristio u svojoj istoriji, naročito u novije vrijeme. Sa početnim slovom "V", Valhalla se nadovezuje na aktuelna imena modela kao što su Vantage, Vanquish i Valkyrie, uz nazive Vulcan i Virage. Pored toga, Aston Martin za svoje kabriolete koristi takođe oznaku na "V" – Volante.


Proizvođač još uvijek nije otkrio detalje vezane za ovaj model, ali je poznato da će posjedovati hibridni pogon sačinjen od V6 turbo-benzinskog agregata i elektromotora, koji zajedničkim snaagama razvijaju 1.000 ks. Automobil će koštati oko milion eura, a proizvodnja je ograničena na svega 500 primjeraka.
 

Datum objave: 24/06/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook