Naslovna > Automobili > Hyundai > i20 > Još jedan „vrući“ supermini

Hyundai i20 N 2021.

Još jedan „vrući“ supermini

Nedavno snimljene špijunske fotografije otkrivaju očekivani performansni Hyundai i20 N tokom testne vožnje na stazi Nurburgring...

Novi sportski „hot hatch“ će dijeliti zajedničko „tijelo“ sa novom, trećom generacijom standardnog modela i20, ali uz dosta kometičkih izmena i unapređenja performansi koje uključuju veću širinu vozla, veće naplatke, poboljšani kočioni sistem i niži ovjes. Unutrašnjost modela i20 N će dobiti nova sportska sjedišta, sportski upravljač i specijalnu N brendiranu ručicu mjenjača. Pored svega navedenog osjećaj u vožnji bi trebao biti kao u standardnom automobilu.

 

 

 

 

Standardni serijski i20 se bazira na novoj platformi i opremljen je jednolitarskim trocilindarskim benzinskim agregatom, a šasija ovog superminija takođe može da primi i Hyundaijeve četvorocilindarske agregate. Nedavno objavljeni video teaser  je potvrdio kako kako korejski proizvođač namjerava da „uglavi“ četvorocilindarski agegat veće litraže u novi i20 N, kako bi njihov „hot hatch“ mogao na evropskom tržištu parirati Ford Fiesti ST i VW Polo GTI koji raspolažu sa po 200 KS.

 

Budući da je razvijanje novog pogonskog agregata prilično skupo, za očekivati je da Hyundai upotrijebi oslabljenu varijantu postojećeg dvolitarskog benzinskog četvorocilindraša iz modela i30 N, koji bi isporučivao oko 200 KS. Pogonska jedinica bi bila uparena sa šestostepenim manuelnim mjenjačem, a zahvaljujući relativno maloj masi modela i20 dostizao bi „stotku“ za oko sedam sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od oko 225 km/h. Kupci bi takođe trebali dobiti opciju odabira režima vožnje i sofistikovan sistem kontrole trakcije.

 

 

Hyundai i20 N bi se mogao očekivati na evropskom tržištu tokom iduće godine, a cijena bi mogla biti oko 22.000 eura po jedinici.

Datum objave: 24/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook