Naslovna > Automobili > Nissan > 370Z > Još jedna japansko-njemačka saradnja u najavi
FOTO GALERIJA (4)

Nissan 370Z

Još jedna japansko-njemačka saradnja u najavi

Prema informacijama Nissan bi mogao da krene Toyotinim stopama i u saradnji sa njemačkim proizvođačem učestvuje u izradi novog sportskog modela....

Nova generacija Toyotinog modela Supra se razvija uporedo sa novim BMW-ovim modelom Z4, sa kojim će dijeliti zajedničku platformu. Iako rezultat ovakve saradnje u razvoju još nije ugledao svjetlost dana u prototipskoj formi, ideja brzo stekla popularnost. Za sada se čini da će slična saradnja sa Mercedesom biti osnova za razvoj  novog Nissanovog modela Z. Japanski magazin Response navodi da su „neimenovani evropski  agenti“ pustili u javnost informaciju da se vode pregovori za stolom oko ovakve saradnje.  Naravno, ovo neće biti prvi put da ova dva brenda uspostavljaju zajedničku saradnju  oko projekata.  Nissanov luksuzni podbrend Infiniti je već sarađivao sa Mercedesom prilikom izrade modela QX30, koji se sa modelom GLA dijelio veći broj zajedničkih komponenti, dok je Mercedesova pick up X-Klasa platforma modela Nissan Navara. Kako navodi ovaj japanski magazin, zamjena za model 370Z trebala bi biti pogonjena Mercedesovim dvolitarskim i „potentnijim“ trolitarskim twin turbo V6 agregatom iz modela Infiniti Q60 opicionalno, vjerovatno pod oznakom Nismo.

 


Model 370Z je na tržištu od 2009. godine i njegova budućnost je niz godina bila neizvijesna, ali po riječima Nissanovog direktora za planiranje Philippe Kleina nasljednik bi uskoro trebao stići. On je takođe istakao da su radovi na izradi novog modela u toku, ali još ne može dati pouzdane informacije kada će nasljednik ugledati svjetlost dana. U svakom slučaju udruživanje Nissana sa Mercedesom u izradi novog sportskog automobila sa pogonom na zadnjoj osovini  uopšte ne zvuči kao loša ideja.


 

Datum objave: 17/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook