Naslovna > Auto moto sport > Još jedna pobjeda Ogiera

WRC

Još jedna pobjeda Ogiera

Sabastien Ogier je ostvario još jednu pobjedu, petu, na sedmom reliju Svjetskog šampionata. Mikkelsen je kompletirao prve dvije pozicije za Volkswagen. Odličan nastup Otta Tanak u Fordu, zajedno sa greškom Latvale koji je u zadnjoj etapi udario u drvo, spriječili su da kompletan podijum bude obojen u boje njemačke ekipe …

Aktuelni šampion bio je veoma pesimističan tokom trke, jer nije znao kako će se snaći na otvorenoj stazi bez ijednog vozača ispred sebe. Na kraju se ispostavilo da se radi o nepotrebnom strahu. Ili lažnom. U prošlosti smo viđali slučajeve kada je prva pozicija Francuzu bila od pomoći, jer je prašina koju je ostavljao smanjivala vidljivost vozačima iza njega. Ovaj put nikakvi trikovi mu nisu bili potrebni, jer je bio ubjedljivo najbrži.

 

Mikkelsen i Tanak imali su u petak svoje momente na prvoj poziciji, ali Ogier je tokom tog popodneva izbio na prvo mjesto koje je zadržao sve do kraja.  Timski kolega Mikkelsen mu je koliko-toliko parirao sve do poslednjeg jutra, kada je Francuz konačno odgovorio na sve njegove izazove. Sa dvije etapne pobjede prošao je kroz cilj 11,9 sekundi ispred Norvežanina. Tanak je nakon petka pao na jedanaesto mjesto zbog problema sa kočnicama i gumom. Uz sve to, u subotu ujutro se okrenuo na stazi, ali već od tog momenta kreće njegova borba sa Latvalom. U pauerstejdzu je značajno smanjio razliku, jer Finac je svojim Volkswagenom udario u drvo i jedva se dovezao do finiša. Estonac se na taj način popeo na podijum prvi put od 2012. godine.

 

Hayden Paddon nije uspio ponoviti drugo mjesto sa Sardinije, ali je došao do četvrtog čime je bio najbolje plasirani Hyundai. Isplatila se drugačija strategija sa gumama u odnosu na rivale. Pratio ga je timski kolega Neuville, ali okret u predzadnjoj etapa koštao ga je vremena i završio je na šestom mjestu. Loš vikend imali su Citroeni. Kris Meeke je u popravljenom autu ciljao prvih pet pozicija, ali je na kraju bio tek sedmi. Ostberg je bio deveti, a između njih našao se domaća uzdanica Robert Kubica.

 

Ogier je ovim prvim mjestom donio 174. pobjedu Francuskim vozačima koji sada imaju jednu više od Finaca na ukupnoj listi. Šest trka do kraja prvenstva Ogier ima veliku prednost ispred drugoplasiranog Andreasa Mikkelsena, čak 78 bodova, te bi se trebalo dogoditi čudo da i treći put za redom ne bude prvak. Naredna trka vozi se od 31. jula do 2. avgusta u Finskoj.

Datum objave: 09/07/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook