Naslovna > Automobili > Peugeot > 308 > Još nagovještaja dizajna uoči otkrivanja 22. juna

Peugeot 408 PHEV crossover

Još nagovještaja dizajna uoči otkrivanja 22. juna

Peugeot 408 završava posljednju fazu razvojnog testiranja i validacije prije nego što bude otkriven svijetu. Tokom testiranja, model je prešao skoro 1.100.000 km u različitim uslovima...

Peugeot uzvraća još jednim „teaserom“ za predstojeći 408 crossover fastback, otkrivajući više njegovog dizajna prije njegovog debija 22. juna. Novi 408 će se naći u prodaji ove jeseni sa plug-in hibridnim pogonom. U Kini će se model zvati 408X pošto je oznaku 408 već preuzela limuzina sa četvoro vrata koja je specifična za tržište. Peugeot opisuje 408 kao „dinamičnu fastback limuzinu s povišenom karoserijom i velikim točkovima, te mačjim stavom tipičnim za modele marke“. Posljednji „teaser“ uključuje dvije fotografije lagano kamufliranog prototipa, koje pokazuju i prednji i zadnji kraj.

 

 

 


Prednji kraj u velikoj mjeri podsjeća na 308 hatchback i 508 sedan, sa Peugeotovim prepoznatljivim LED očnjacima na braniku. Rešetka je prekrivena, ali je već viđena u prethodnom tizeru sa Peugeotovim novim amblemom i modernim uzorkom. Nazad, aerodinamična linija krova vodi do strmo nagnutog zadnjeg vjetrobranskog stakla i integrisanog spojlera koji upotpunjuje izgled fastback-a. Horizontalno postavljena zadnja svjetla su tanka i vjerovatno međusobno povezana. Čini se da zadnji branik strši sa produžetkom u stilu difuzora, iako se ne zna koliko će to biti crno obojene plastične obloge u gotovom proizvodu. Mogu se vidjeti i izvajana zadnja ramena, futuristički točkovi koji se pojavljuju na špijunskim snimcima, te karakteristična linija prozora koja seže sve do vrata prtljažnika.

 


Peugeot ostaje stidljiv u detaljima o elektrifikovanim pogonskim agregatima modela 408 koji će se najvjerovatnije voziti na proširenoj verziji EMP2 platforme sličnoj blisko povezanom Citroenu C5 X. Međutim, “PHEV” na naslovu službenih fotografija potvrđuje glasine o plug-in hibridnom pogonu.

 


Trenutno se Stellantisovi PHEV-ovi nude sa prednjim pogonom i kombinovanom snagom od 177 KS ili 222 KS, i sa 4x4 sa 296 KS  ili 355 KS. Ostaje da se vidi da li 408 uvodi novu verziju PHEV sistema ili prenosi neku od postojećih opcija.

Datum objave: 15/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook