Naslovna > Tehnika > Još uvijek nema odustajanja od dizel agregata

Volkswagen

Još uvijek nema odustajanja od dizel agregata

Volkswagen je jedan od rijetkih proizvođača koji za sada nije potvrdio potpuni prelazak na električne modele u budućnosti za tržište Evrope...

Iako su u kompaniji saglasni sa konceptom smanjenja emisije štetnih gasova i smanjenja zagađivanja, još uvijek nema naznaka da bi mogli krenuti putem većeg broja proizvođača koji su već ranije najavili potpuno odustajanje od SUS agregata, za tržište Evrope. U Volkswagenu strategija smanjenja zagađenja ide u drugim pravcima, prije svega njemački brend predstavio je ciljeve da do 2030. godine smanji emisiju ugljen dioksida za 40%,  te da do iste godine na Starom kontinentu najmanje 70% od ukupnog broja prodanih automobila budu električni modeli.

 

 

 

 

 


Pored jačanja i širenja ponude električnih modela, radiće se i na razvoju goriva koji imaju daleko manju stopu zagađivanja atmosfere. Tako bi u budućnosti na velika vrata mogao da dođe parafinski dizel, koji se pravi iz biološkog otpada, i za kojeg se za sada pretpostavlja da ima manju emisiju ugljen dioksina od 95% u odnosu na obični dizel.  Ukoliko se ova prva istraživanja pokažu tačnim, to bi vrlo lako moglo označiti opstanak dizel agregata u Evropi, jer bi redikalno smanjena emisija štetnih gasova, u kombinaciji sa hibridnom tehnologijom, omogućila prihvatljiv nivo zagađenja.

Datum objave: 15/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook