Naslovna > Automobili > Peugeot > 308 > Kabriolet ljepotica
FOTO GALERIJA (8)

Novitet - Peugeot 308 CC

Kabriolet ljepotica

Nasljednik 307 CC dolazi sa potpuno automatskim sklopivim krovom, integrisanim naslonjačem za „Airwave” sistemom distribuciju toplog zraka, bogatom opremom te dva savremena agregata

Rodonačelnik klase coupe-cabrioleta, koji je CC koncept primjenjivao na svojim modelima još tridestih godina prošlog vijeka francuski Peugeot ponovo je vratio osmjeh na lica svih ljubitelje automobila, koji nude vjetar u kosi i čvrst krov nad glavom. Nakon hatchback modela i karavana aktuelne 308-ice red je došao i na prelijepu coupe-cabriolet verziju - model 308 CC. Nasljednik 307 CC, kao i njegov prethodnik dolazi sa potpuno automatskim sklopivim krovom, koji se spušta i nestaje u prtljažniku za samo dvadesetak sekundi, te inovativnom funkcijom praćenja njegovog spuštanja pomoću grafike na centralnom displeju.

 

 

 

Dizajnerski gledano 308 CC, ide dokazano dokazano uspješnim šablonom preuzimanja osnove od serijskog modela sa neophodnim dizajnerskim korekcijama, koje zahtijeva ugradnja sklopivog krova. Rezultat takvog pristupa je automobil elegantne forme, koji jednako plijeni pažnju posmatrača kako sa podignutim tako i sa spuštenim krovom. Veoma atraktivan je i zadnji kraj vozila sa dvodijelnom plastikom zadnjeg branika i difuzorima zraka. Od modernih detalja koji su svoje mjesto našli na 308 CC najviše se ističu zadnja svjetla u LED tehnologiji te prednja sjedala sa integrisanim naslonjačem za glavu u kome se nalaze ventilatori za distribuciju toplog zraka oko vozačevog vrata, rješenje koje se već primjenjuje kod elitnih Mercedesovih kabrioleta.

 

 

 

Enterijer je identičan kao i kod serijske 308-ice, ali puno bogatije opremljen sa grijanim kožnim sjedištima, inteligentnim klima uređajem, zaštitama od udara vjetra... Za pokretanje novog 308 CC brinuće se dva motora u kombinaciji sa šestostepenim manuelnim mjenjačem. Početni 1.6-litarski THP turbo benzinac sa direktnim ubrizgavnjem goriva razvija 150 KS, dok je drugi motor u ponudi dvolitarski HDi sa 140 KS. Premijera 308 CC je u Parizu, nakon čega počinje i zvanična prodaja. 

Datum objave: 26/08/2008
Komentarišite ovaj članak


Stanje na putevima

Partneri

Auto Shop Magazin

TV Emisija ASM Plus

 

Facebook