Naslovna > Auto moto sport > Kako izgleda vožnja snowboardom uzbrdo

U kontra smjeru

Kako izgleda vožnja snowboardom uzbrdo

Snowboarding, ali ne onakav kakav svi poznaju, tema je zanimljivog kratkog filma „Snowboard Reverse“, u kojem Austrijanac Clemens Millauer stvari okreće „naglavačke“ i vozi snowboard od podnožja do vrha u ski parku Absolut u Flachauwinklu...

Za planiranje filma „Snowboard Reverse“ (snowboard obrnuto) trebala je godina dana, a za samo snimanje jedna sedmica. Zvijezda filma je 26-godišnji Clemens Millauer, koji je prošlog vikenda u Steamboat Springsu (SAD) osvojio drugo mjesto na takmičenju FIS Svjetskog kupa u snowboardu, u disciplini Big Air. U filmu se pojavljuju i njegovi sunarodnjaci Anna Gasser, Adrian Krainer i Nina Gigele, kao i helikopter ekipe Flying Bulls. Projekat je morao biti isplaniran do u zadnji detalj.

 

 

 

 

 

 

„Prije nekoliko godina sam gledao videoKena Blocka i Torsteina Horgmoa, u koji su bili integrisani različiti elementi - vožnja kroz prepreke naopačke, vožnja u obrnutom smjeru. Za 'Snowboard Reverse' sam pomislio kako bi bilo 'cool voziti se u obrnutom smjeru, uz planinu od dna do vrha, i susretati sve one koji normalno voze niz staze“, otkrio je Millauer. Nakon starta u podnožju planine, tradicionalni ski lift zamijenio je vitlom koje je vukao helikopter, a potom i motorne sanke. Millauer je majstorski navigirao preko rampi i skakaonica u suprotnom smjeru, dok su mu iz drugog pravca ususret dolazili kolege snowboarderi i skijaši. Pored toga, Millauer je na svom putu do ski lifta na vrhu prošao kroz opasno stovarište drvene građe, preko terase skijaške kolibe, iznad automobila na cesti i po površini rezervoara. „Normalno bavljenje snowboardingom ne priprema vas na to da vas uz stazu vuče helikopterbrzinom od 60-80 km/h. Piloti Flying Bulls tima Christoph [Oberhumer] i Mirko [Flaim] jako dobro kontrolišu AS 350 B3+ Écureuil helikopter. Nikada prije nisam osjetio tako jake G-sile“, objasnio je. „Iako sam milion puta skočio na rampu iz drugog smjera, obrnuti smjer je cijeli projekat učinio jako zahtjevnim u smislu tehnike. Potpuno je ludo kada neko odjednom ide prema vama na stazi. Ne samo za mene, već i za njih. Tajming je morao biti 100% usklađen kako bi sve uspjelo“, dodao je. „Clemens zaista ima najluđe ideje. Najveća poteškoća za naš zajednički trik bila je pogoditi pravi trenutak da oboje istovrmeneo skočimo na rampu. Uz to, stvarno vas omete kada vam neko velikom brzinomdolazi u susret, to nije nešto na što smo navikli u našem sportu“, rekla je 30-godišnja Gasser. „Neću zaboraviti 'Snowboard Reverse' do kraja života. Čitav projekat je zasigurno bio doživljaj života i, vjerujte mi, bilo je zaista sjajno konačno se ponovo moći voziti nizbrdo!“ izjavio je Millauer, čija je pažnja sada potpuno usmjerena na takmičarsku zimsku sezonu.

 

Datum objave: 17/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook