Naslovna > Vijesti > Kako produžiti životni vijek guma

Savjeti

Kako produžiti životni vijek guma

Nema sumnje da je svako od nas osjetljiv na svoje ljubimce sa četiri točka...

Bez obzira na marku, boju, godine, kad praktična namjena automobila zakaže, to se i te kako osjeti. U ovom tekstu vam donosimo par trikova, koji će vam pomoći da očuvate i privremeno produžite životni vijek guma na vašim omiljenim četverotočkašima.

 

1. Pravilno naduvane gume

To je najvažnija stvar za održavanje automobilskih guma. Nedovoljan pritisak u gumama smanjuje dozvoljeno opterećenje i povećava otpor gume pri okretanju. To dovodi do dodatnog zagrijavanja gume, ali i drugih mehaničkih problema. Ipak, ako je pritisak u gumama previsok, može prouzrokovati iritirajuće vibracije prilikom vožnje, a vjerujemo da želite da izbjegnete obje situacije.

 

2. Često provjeravajte stanje guma

Pod tim se podrazumijeva da povremeno trebate pregledati da li su vam gume oštećene. Broje se i udubljenja i pukotine ili bilo kakva oštećenja, koja na gumama ranije nisu bila.  Ne treba zanemariti ni ovjes automobile, kao i balansiranje točkova, jer i najmanja deformacija može uticati na kvalitetan rad guma.

 

3. Bez šlajdranja u mjestu

Veliki je broj vozača, koji vole šlajdranje u mjestu, sa druge strane, vjerovatno isto toliko mrze kad se zaglave u blatu ili nekoj drugoj površini koja proklizuje. Trkaće ambicije ostavite po strani, a iz tla koje nestaje se pokušajte izbaviti cikličkim pokretima naprijed-nazad.

 

4. Rotiranje guma

Iako o tome možda većina vozača i ne razmišlja, važna je i rotacija guma. Prednje gume se znatno brže istroše od zadnjih, zbog kočenja, upravljanja i vožnje automobila.. Zato je važno da se rotiraju sa zadnjim, na kojima ostaju tragovi korištenja jedino od kočenja.

 

5. Koristite pravilne gume za svaku sezonu

Sezonske gume nisu bez razloga napravljene. Svaka od njih ima specifičan sastav i drugačiju namjenu. Ako koristite gume koje nisu namijenjene pravoj sezoni, uticaćete na to da vaš automobil počne drugačije da se ponaša. A što se tiče sezonskih guma, njihova struktura im omogućuje pružanje maksimuma, samo ako se koriste u vremenskim uslovima i temperaturama za koje i jesu namijenjene.

Datum objave: 26/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook