Naslovna > Automobili > Volkswagen > Arteon > Karavanska varijanta i nova tehnologija

VW Arteon 2020.

Karavanska varijanta i nova tehnologija

Redizajnirana verzija Volkswagen Arteona je lansirana na tržište sa novom varijantom Shooting Brake, plug-in hibridnim pogonom i modelom sa oznakom R od 320 KS...

Najveća izmjena na Arteonu dolazi sa uvođenjem nove karavanske verzije Shooting Brake, koja će se nuditi uporedo sa hatchback varijantom. Prema riječima proizvođača, sve od B-stuba na Shooting Brake je novo, a praktičnija linija krova donosi drugačije staklene površine, nova prtljažna vrata i ažurirane zadnje svjetlosne grupe. Uporedo sa novim karavanom Shooting Brake, VW donosi i par novih pogonskih jedinica. Prvi je plug-in pogonski hibridni priključak koji čini 1,4-litarski benzinski četvorocilindraš, elektromotor i baterija od 13,7 kWh. Ova pogonska jedinica isporučuje 218 KS i omogućava autonomiju od 55 kilometara u potpuno električnom režimu vožnje.

 

 

 

Tu je i verzija Arteona sa oznakom R, koja je dostupna u hatchback i Shooting Brake stilovima karoserije. Arteon R je opremljen dvolitarskim četvorocilindarskim turbo agregatom iz Golfa R od 320 KS i 420 Nm obrtnog momenta sa pogonom na sva četiri točka, koji može po potrebi prenijeti 100 snage na samo jedan točak. Naravno, R modeli dobijaju agresivniju karoserijsku opremu  sa širim prednjim razdjelnikom, dubljim zadnjim difuzorom i novim četvorostrukim izduvnim sistemom. Tu je i novi spušteni sportski ovjes, 20-inčni aluminijumski naplaci i 18-inčni kočioni diskovi. Unutra se nalaze posebna sportska sjedišta sa nappa kožom, sportski upravljač, digitalni instrument pokazivač i infotaiment sistem sa R-grafikom.

 

 

 

Stilske izmjene na standardnom Arteonu su prilično suptilne, a hatchback je dobio nova LED prednja svjetla, rešetku hladnjaka sa integrisanim dnevnim svjetlima, restilizovani prednji branik i osvježene zadnje LED svjetlosne elemente. Dostupne su tri nove nijanse karoserije i tri tipa aluminijumskih naplataka od 18 do 20 inča. Unutrašnjost uključuje novi višenamjenski upravljač, sistem klimatizacije osjetljiv na dodir i novu gornju ploču komandne table. Opcionalna oprema uključuje i 700 W audio sistem Harman/Kardon i ambijentalno osvjetljenje u 30 boja. Sve verzije Arteona sadrže 10,25-inčnu digitalnu instrument tablu, a kupci se mogu odlučiti za 8 ili 9,2-inčni infotaiment sistem sa glasovnim komandama. VW je predstavio novu opciju koja omogućava vozaču da pomoću pametnog telefona otključa i pokrene vozilo.

 

 

 

 

Ostatak Arteonove linije pogonskih agregata je identičan kao na prethodnoj seriji i nudi nekoliko verzija dvolitarskih turbo četvorocilindraša. Pored R modela, kupcima je na raspolaganju benzinski agregat od  190 ili 280 KS. Prvi prenosi snagu na prednju osovinu putem šestostepenog manuelnog, dok drugi sadrži sedmostepeni DSG mjenjač sa dvostrukim sistemom kvačila i pogonom na sva četiri točka. Volkswagenov dvolitarski četvorocilindarski dizelaš je i dalje dostupan u verzijama sa 150 i 200 KS. Slabiji model se može dobiti samo sa pogonom na prednju osovinu, dok se snažnija verzija nudi sa pogonom na sva četiri točka i sedmostepenim DSG mjenjačem. Tu je naravno i brojna sigurnosna oprema i sistem asistencije u vožnji najnovije generacije.

 

 

 

Redizajnirani VW Arteon bi tebao biti dostupan na evropskom tržištu od jeseni, a prve isporuke bi trebale krenuti do kraja ove godine.

Datum objave: 24/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook