Naslovna > Automobili > Jaguar > XF > Karirano osvježenje u XF modelskoj gami

Jaguar

Karirano osvježenje u XF modelskoj gami

Kako bi skrenuo dodatnu pažnju na XF limuzinu i karavan Jaguar je pripremio specijalnu bogato opremljenu seriju ovih modela, koja je inspirisana crno-bijelom kariranom trkačkom zastavom...

U okviru najnovijeg osvježenja ponude XF modela u limuzinskoj i karavanskoj verziji britanski Jaguar predstavio je specijalno izdanje ovih automobila pod nazivom „Checkered Flag“. Najnovija ekskluzivna serija XF-a inspirisana je crno-bijelom kariranom zastavom, koja se koristi za označavanju završetka automoto trka. Serija „Checkered Flag“ između ostalog specifična je po jedinstvenim vanjskim detaljima, ručno izrađenim dijelovima enterijera i po gami snažnih Jaguarovih dizel i benzinskih motora. Specijalno za ovaj model Jaguarovi stilisti su osmislili i jedinstven logotip koji je integrisan u bočne ukrase na prednjim krilima. Riječ je o stilizovanoj crno-bijeloj zastavici sa tri crvene kockice, koja je ujedno i zaštitni znak „Checkered Flag“ koji je utisnut i ukrasne aluminijumske letvice na pragovima. Obje verzije XF-a su dobile jedinstveno oblikovani sportski branik, pragove u boji karoserije ili kontrastnoj crnoj, zadnji spojler i 18-inčne Chalice alu naplatke u specijalnom stakleno crnom finišu.

 

Specijalna serija dostupna je sa tri karoserijske boje: Yulong White, Santorini Black i Eiger Gray. Enterijer je specifičan po aluminijumskom finišu instrument panela, po S-Sport kožnim presvlakama sjedišta i oblogama vrata u dvije boje. U serijskoj opremi se nalaze neki od najskupljih elemenata i sistema koji su dostupni u XF-u. Multimedija uključuje Navigation Pro sistem sa InControl Connect Pro sistemom bežične konekcije, koja omogućava primjenu Live Traffic sistema sa  prenosom informacija u realnom vremenu. Ovaj sistem između ostalog omogućava vozačima da izbjegavaju saobraćajne gužve, ali i da preuzimaju navigacione mape proslijeđene internetom sa pametnih telefona ili računara. Sistem ima mogućnost i lociranja benzinskih stanica i slobodnih parking mjesta, te povezivanja različitih usluga na osnovu Share ETA online servisa. U serijskoj opremi nalaze se i 12,3-inčna digitalna instrument tabla, te sistem beskontaktnog otključavanja i zaključavanja vozila. Tu je i Apple CarPlay i Android Auto podrška za pametne uređaje, koja olakšava njihovo povezivanje sa multimedijom automobila i 10-inčnim na dodir osjetljivim ekranom na centralnom grebenu.

 


POGON
Jaguarovi „Checkered Flag“ modeli dostupni su sa paletom snažnih i efikasnih benzinskih i dizel motora. Ljubiteljima benzinaca nudi se 2,0-litarski četverocilindarski motor sa 250 KS i 365 Nm, sa kojim limuzina od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,7 sekundi, a karavan za 6,9. najveća brzina limuzine je 244 km/h, a karavana 241. Ovaj motor je dostupan sa zadnjim ili opcionim pogonom na sve točkove. Poklonici dizelaša imaju raznovrsniji izbor, jer mogu da biraju između 2,0 i 3,0-litarskih jedinica. Manji motor dostupan je u verzijama sa 180 i 240 KS, koji je potpomognut sa dva turbopunjača dostupan sa 300 KS. Početni dizelaš se može dobiti sa zadnjim i 4x4 pogonom, srednji isključivo sa 4x4, a najjači sa zadnjim. Sa njim limuzinski XF od 0 do 100 km/h stiže za 6,4 sekunde, dok karavanu treba 6,6 sekundi. Najveća brzina u oba slučaja je 250 km/h. 

Datum objave: 14/02/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook