Naslovna > Automobili > Jaguar > XF > Karirano osvježenje u XF modelskoj gami

Jaguar „Checkered Flag“ serija

Karirano osvježenje u XF modelskoj gami

Kako bi skrenuo dodatnu pažnju na XF limuzinu i karavan Jaguar je pripremio specijalnu bogato opremljenu seriju ovih modela, koja je inspirisana crno-bijelom kariranom trkačkom zastavom...

U okviru najnovijeg osvježenja ponude XF modela u limuzinskoj i karavanskoj verziji britanski Jaguar predstavio je specijalno izdanje ovih automobila pod nazivom „Checkered Flag“. Najnovija ekskluzivna serija XF-a inspirisana je crno-bijelom kariranom zastavom, koja se koristi za označavanju završetka automoto trka. Serija „Checkered Flag“ između ostalog specifična je po jedinstvenim vanjskim detaljima, ručno izrađenim dijelovima enterijera i po gami snažnih Jaguarovih dizel i benzinskih motora. Specijalno za ovaj model Jaguarovi stilisti su osmislili i jedinstven logotip koji je integrisan u bočne ukrase na prednjim krilima. Riječ je o stilizovanoj crno-bijeloj zastavici sa tri crvene kockice, koja je ujedno i zaštitni znak „Checkered Flag“ koji je utisnut i ukrasne aluminijumske letvice na pragovima. Obje verzije XF-a su dobile jedinstveno oblikovani sportski branik, pragove u boji karoserije ili kontrastnoj crnoj, zadnji spojler i 18-inčne Chalice alu naplatke u specijalnom stakleno crnom finišu.

 

Specijalna serija dostupna je sa tri karoserijske boje: Yulong White, Santorini Black i Eiger Gray. Enterijer je specifičan po aluminijumskom finišu instrument panela, po S-Sport kožnim presvlakama sjedišta i oblogama vrata u dvije boje. U serijskoj opremi se nalaze neki od najskupljih elemenata i sistema koji su dostupni u XF-u. Multimedija uključuje Navigation Pro sistem sa InControl Connect Pro sistemom bežične konekcije, koja omogućava primjenu Live Traffic sistema sa  prenosom informacija u realnom vremenu. Ovaj sistem između ostalog omogućava vozačima da izbjegavaju saobraćajne gužve, ali i da preuzimaju navigacione mape proslijeđene internetom sa pametnih telefona ili računara. Sistem ima mogućnost i lociranja benzinskih stanica i slobodnih parking mjesta, te povezivanja različitih usluga na osnovu Share ETA online servisa. U serijskoj opremi nalaze se i 12,3-inčna digitalna instrument tabla, te sistem beskontaktnog otključavanja i zaključavanja vozila. Tu je i Apple CarPlay i Android Auto podrška za pametne uređaje, koja olakšava njihovo povezivanje sa multimedijom automobila i 10-inčnim na dodir osjetljivim ekranom na centralnom grebenu.
„XF Saloon i Sportbrake kombinuju eleganciju i izuzetne performanse koje karakterišu sve Jaguarove automobile. Oba XF modela odlikuju se prekrasnim siluetama, što im daje dinamičan izgled koji savršeno odgovara sportskom karakteru najpoznatije karirane zastave“, izjavio je Ian Callum, direktor dizajna Jaguara

POGON
Jaguarovi „Checkered Flag“ modeli dostupni su sa paletom snažnih i efikasnih benzinskih i dizel motora. Ljubiteljima benzinaca nudi se 2,0-litarski četverocilindarski motor sa 250 KS i 365 Nm, sa kojim limuzina od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,7 sekundi, a karavan za 6,9. najveća brzina limuzine je 244 km/h, a karavana 241. Ovaj motor je dostupan sa zadnjim ili opcionim pogonom na sve točkove. Poklonici dizelaša imaju raznovrsniji izbor, jer mogu da biraju između 2,0 i 3,0-litarskih jedinica. Manji motor dostupan je u verzijama sa 180 i 240 KS, koji je potpomognut sa dva turbopunjača dostupan sa 300 KS. Početni dizelaš se može dobiti sa zadnjim i 4x4 pogonom, srednji isključivo sa 4x4, a najjači sa zadnjim. Sa njim limuzinski XF od 0 do 100 km/h stiže za 6,4 sekunde, dok karavanu treba 6,6 sekundi. Najveća brzina u oba slučaja je 250 km/h. 
 

Datum objave: 23/03/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook