Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Kia povećala prodajne ciljeve za 2016.

Kia

Kia povećala prodajne ciljeve za 2016.

Proizvođač automobila Kia u Evropi i dalje ne posustaje – u prodaji vozila bilježi rekordnih osam mjeseci, čime i dalje pretiče evropsko tržište automobila koje se oporavlja nakon finansijske krize.

15 posto bolje nego lani
Po podacima evropskog udruženja proizvođača automobila ACEA je Kia do kraja avgusta povećala prodaju za 15 posto, što znači 292.938 prvi put registrovanih Kija u odnosu na 255.217 vozila u istom periodu prošle godine. Prodaja Kije je tako gotovo dvaput veća od rasta evropskog tržišta u cjelini, koje se povećalo za 8 posto.

0,2 % povećanje tržišnog udjela
S povećanjem prodaje povećao se i tržišni udio najstarijeg korejskog automobilskog proizvođača, koji se u prvih osam mjeseci 2016. povećao na 2,9 %. U istom periodu prošle godine  tržišni udio je iznosio 2,7 %.

Kia u Evropi očekuje rast od 12 %
Michael Cole, glavni izvršni direktor Kia Motors Europe, uspjeh je komentarisao riječima: “Srednjeročno Kia u Evropi napada tržišni udio od 3 %. Najnoviji podaci pokazuju da smo na pravom putu da to postignemo. Velika potražnja je već premašila prvobitno planiranu prodaju u 2016., zato smo planove o rastu prodaje povećali s 9 na 12 posto.”

Najnoviji modeli poboljšavaju prodaju u Evropi
Prodaja novog Sportaga - s prodatih 97.062 vozila u ovoj godini je Kijin najprodavaniji model u Evropi - bolja je nego ikad prije (37 posto bolje nego lani). Iskazao se i cee'd, koji je našao 54.081 novog kupca, što je 5 posto više nego lani.

Izvanredan odaziv na novu Optimu
Dosad je bilo prodatih više od 4.500 primjeraka nove limuzine Optima, koja je stigla na tržište početkom godine (2.064 u istom periodu lani). S obzirom na činjenicu da Optima uskoro (kod nas sredinom novembra) dolazi u tri nove varijante - Sportswagon, Plug-in Hybrid i GT-  jasno je da će to samo još dodatno ojačati prodaju Optime na starom kontinentu.

Hibridni crossover Niro ovih dana kod prvih kupaca
Pri primjerci novog hibridnog crossovera Kia Niro ovih dana dobijaju prve vlasnike (kod nas sredinom novembra), a Korejci su do kraja avgusta dobili već 1.800 narudžbi iz cijele Evrope.

Datum objave: 26/09/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook