Naslovna > Automobili > Kia > Stinger > Kia Stinger finalista izbora za Evropski auto godine 2018

Kia

Kia Stinger finalista izbora za Evropski auto godine 2018

Evropski mediji svrstali Stingera među najbolje nove modele zadnjih 12 mjeseci

Novi Kia Stinger se plasirao u finale prestižnog priznanja za Evropski auto godine 2018. Stingera su vodeći evropski automobilski mediji svrstali među najboljih 7 novih modela, koji su na tržište stigli u zadnjih 12 mjeseci.
   
Fastback sportska limuzina žiri uvjerila svojim mogućnostima, prefinjenošću i upravljivošću
Kia Stinger kombinuje kontrolisanu snagu s izuzetnom upravljivošću kako i priliči pravom pravi gran turismo, dok je njegov stil već nekoliko puta nagrađen. Stinger, čija prodaja je već počela u nekim dijelovima Evrope (kod nas ga očekujemo krajem januara), među automobilskim medijima najviše pohvala je dobio zbog svojih voznih osobina, visoke završne obrade i izuzetnih grand touring mogućnosti.

Artur Martins, podpredsjednik marketinga i planiranja proizvoda u Kia Motors Europe, kaže: “Stinger ni u čemu nije sličan dosadašnjim Kijama i pravi je Evropljanin po svojoj izvrsnosti – dizajnerskoj i voznoj. Vrlo lijepo je vidjeti završni rad naših dizajnera i inžinjera, koji su prepoznali najuticajniji evropski automobilski mediji. Vjerujemo da će Stinger s ugrađenim Kijinim vrhunskim kvalitetom i pouzdanošću biti popularan u Evropi.”

Kijin drugi model u finalu – prije njega 2008. godine u finalu model cee’d
Kia Stinger je dizajniran u Evropi pod vodstvom Petera Schreyera, glavnog dizajnera i predsjednika korporacije Kia Motors, i Gregoryja Guillauma, šefa dizajna u Kia Motors Europe. Šasiju i pogon su usavršavali na Nürburgringu i cestama širom svijeta. Stinger je inače druga Kia, koja je ušla u finale izbora – 2008. godine je to uspjelo modelu cee’d.

 

Kia Stinger kod nas u januaru
Prodaja Stingera u Evropi je već počala, a kupci mogu birati između pogona na sva četiri točka ili pogona na zadnji par točkova, kao i između tri motora. Vrh ponude predstavlja 3,3-litarski twin turbo V6 benzinski motor, koji je najsnažniji i najbrži serijski model Kije do sada. Sva tri motora prenose snagu do točkova preko 8-stepenog automatskog mjenjača. Stinger kao i sve ostale Kije strankama pruža 7-godišnju fabričku garanciju (do 150.000 km, prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara), koja važi za cijelo vozilo.

Datum objave: 08/12/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook