Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Klasičan i fantastičan

Novitet - Golf GTI

Klasičan i fantastičan

Dizajnerski suzdržan i tehnološki ubjedljiv, novi GTI nastavlja utabanom stazom slavnih prethodnika, koji danas uživaju status automobilskih ikona...

Mada je na Volkswagenovom štandu u Ženevi viđeno nekoliko zanimljivih noviteta, poput karavanskog Golfa, Cross Up-a, te serijskog XL1 modela, najviše pažnje posjetilaca očekivano je privukla sedma generacija Golfa GTI. Sa tek nekoliko dizajnerskih detalja, poput prodornijih ksenon svjetala, prednjeg branika sa integrisanim LED diodama, zadnjeg sa dvostrukim izduvnim cijevima i difuzorom vazduha, te atraktivnih 17-inčnih aluminijumskih naplataka i karakteristične crvene linje na maski hladnjaka, novi GTI na dostojan način oživljava duh Volkswagenove Gran Turismo prošlosti.

 

Taj duh priziva i bogato opremljen enterijer sa sportskim sjedištima kožnih bokova i sredinom presvučenom kariranim platnom, koje je u GTI modelima prisutno još od prve generacije Golfa. Sportski duh naglašen je i podrezanim trokrakim upravljačem, čija je kožna obloga prošivena crvenim koncem. U istom stilu je izvedena i kožna obloga DSG mjenjača, a pozadinsko osvjetljenje instrumenata je takođe u crvenoj boji. Odmorište za lijevu nogu je aluminijumsko, kao i papučice gasa i kočnice, a i crni klavir lak se može naći u izobilju. Zahvaljujući činjenici da je razvijen na MQB platformi, novi GTI je sa 1351 kg, lakši od prethodnika za 42 kg.

 

Ljubiteljima GTI Golfa biće ponuđen jedan 2.0-litarski turbo benzinski agregat, sa dvije izlazne snage od 210 i 230 KS. Jači motor rezervisan je za GTI Performance model, koji će se od početnog razlikovati, osim po tome što ima 10 KS više, i po opciji zaključavanja prednjeg diferencijala. Standardni mjenjač je šestostepeni manuelac, a u ponudi je i istostepeni DSG automatik sa duplim kvačilom.

 

Novom GTI-ju za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 6,9, odnosno 6,4 sekunde, dok je maksimalna brzina kod modela sa početnim motorom 240 km/h, a kod onog sa jačim motorom 250 km/h. Početna cijena Golfa GTI na njemačkom tržištu je 28.350 eura. 

Datum objave: 20/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook