Naslovna > Automobili > Maserati > MC20 > Kombinacija slavne istorije i moderne tehnologije

Maserati MC20

Kombinacija slavne istorije i moderne tehnologije

Maserati nastavlja sa objavljivanjem teasera svog novog superautomobila MC20 koji je prvi put najavljen početkom ove godine. Njegovu zvaničnu premijeru najavljenu za maj pandemija virusa korona je odložila za septembar...

Maserati je objavio kako će jedinstveni prototip modela MC20 biti posvećen legendarnom britanskom vozaču Ser Stirling Mossu, koji je preminuo 12. aprila u 90-toj godini života. Prototip će koristiti dizajn posuđen od Maserati Eldorada kojim je slavni Moss debitovao 1958. godine u Monci.  Maserati i Moss dijele slavnu prošlost, jer je Moss prenosio slavu ovog brenda na trkačkim stazama za upravljačem modela Tipo 60 Birdcage, Tipo 61 i 300 S.

 

 

 

Na priloženim fotografijama se može vidjeti MC20 prekriven kamuflažnim pokrovom kako bi se sakrili svi detalji. Za sada se najbolje ističe dizajn zadnjeg dijela vozila i svjetlosnih grupa, a na krovu se ističe veliki svijetlo crveni trozubac, zaštitini znak brenda. Na kamuflažnom pokrovu se vide i natpisi Stirling Moss.

 

 

 

 

 

 

Prema nepotvrđenim informacijama, Maserati razvija vlastiti V6 twin-turbo agregat specijalno za model MC20. Ova pogonska jedinica bi mogla raspolagati sa preko 600 KS koje bi se prenosile na podlogu preko osmostepenog automatskog mjenjača sa dvostrukim kvačilom. Sa druge strane kruže glasine kako bi se u bliskoj budućnosti mogle naći hibridne i potpuno električne varijante ovog superautomobila, kao i kabriolet varijanta.

 

 

 

 

 

Maserati najavljuje MC20 kao „duhovnog“ nasljednika modela MC12 iz 2014. godine koji se bazirao na platformi Ferrarija Enzo.  Proizvođač za sada detalje o pogonu, performansama i funkcijama drži „pod ključem“ do zvanične prezentacije najavljene za septembar...

Datum objave: 14/05/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook