Naslovna > Automobili > Fiat > Cronos > Kompaktna limuzina sportskog stila
FOTO GALERIJA (11)

Fiat Cronos HGT

Kompaktna limuzina sportskog stila

U najjačem i najatraktivnijem HGT izdanju Fiatova kompaktna limuzina Cronos namijenjena je ljubiteljima sportskog dizajna, bogate opreme i uzorne dimanike u vožnji...

 

Italijanski Fiat globalni je proizvođač automobila, koji svoje filijale danas ima širom svijeta. Jedna od najjačih je ona latinoamerička, koja uživa značajno povjerenje kod domaćih kupaca, ali i privlači veliku pažnju ljubitelja Fiata širom svijeta zbog izuzetno atraktivnih novih modela. Tajna Fiatovog uspjeha na ovom kontinentu nalazi se u njegovim provjerenim vrijednostima, koje se konstantno promovišu i sa evropskim modelima, a to su naočit dizajn, pristupačne cijene i uzorna dinamika vožnje. Fiatov novi gradski kompakt Argo nedavno je dobio i atraktivno limuzinsko izdanje, model Cronos. Riječ je o klasičnoj trovolumenskoj limuzini dugačkoj 4,36 metara, koja se osim u standardnim Design i S-Design izdanjima nudi i u dinamičnoj, sportskoj HGT verziji.

 

 

S obzirom da je namijenjen tržištima sa slabijom putnom infrastrukturom Cronos i u HGT verziji djeluje da je visok kao prosječan crossover ili SUV model. Ovakav koncept vješanja je nužan kako bi se podvozje automobila i najranjiviji plastični dijelovi poput branika zaštitili od oštećenja. Prednjim dijelom dominiraju neobična duguljasta svjetla, koja u HGT izdanju dolaze sa LED dnevnom svjetlosnom linijom u vrhu. Maska hladnjaka je sportski zatamnjena, a u crno su ofarbani mali razdjelnik vazduha na najnižoj tački prednjeg branika i stilizovani ukrasi na centralnom otvoru za dovod svježeg vazduha do motornog prostora. Zadnji dio ističe se u originalno oblikovanim dvodijelnim LED svjetlima. Crni stil preovladava i u enterijeru sa preglednim sportskim analognim instrumentima i 7-inčnim kolor displejom u sredini. Na vrhu centralnog grebena se nalazi 7-inčni na dodir osjetljivi ekran visoke rezolucije Fiatovog najsavremenijeg UConnect multimedijalnog sistema, koji se može jednostavno povezati sa pametnim telefonima putem Android Auto i Apple CarPlay aplikacija. Bogato opremljena kompaktna Fiatova sportska limuzina dostupna je sa osam karoserijskih boja, od kojih su dvije, metalik crvena i siva, potpuno nove. Njena cijena na latinoameričkom tržištu startuje od 17.600 eura pa naviše, a za sada još nije zvanično potvrđeno da li Fiat ima namjeru komercijalizovati ovaj model i u ostatku svijeta.

 

 

NAJJAČI MOTOR

Za pogon Cronosa HGT, Fiat je namijenio svoj najjači 1.8-litarski atmosferski benzinski motor, koji može da sagorijeva benzin, ali i etanol. Zavisno od toga koje se gorivo upotrebljava, on u kombinaciji sa benzinom može da razvije 135, a sa etanolom 139 KS. U prvom slučaju ubrzanje od 0 do 100 km/h je traje 10,8 sekundi, dok je u drugom, kada se za pogon koristi etanol, do ove brzine moguće stići za 9,9 sekundi. Za prenos snage na prednje točkove iskorišten je šestostepeni automatski mjenjač, dok je najveća brzina koju Cronos HGT može da postigne 195, odnosno 196 km/h.

Datum objave: 14/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook