Naslovna > Automobili > Škoda > Scala > Kompaktnija alternativa za Octaviju
FOTO GALERIJA (23)

Škoda Scala

Kompaktnija alternativa za Octaviju

Najjači aduti novog češkog modela su komforan enterijer, praktičan prtljažnik zapremine 467 litara, ekonomičan pogon, te savremena multimedijalna i sigurnosna tehnologija. Scala je na bh. tržištu dostupna po cijeni od 28.400 KM...

 

Kompanija Porsche BH d.o.o. generalni uvoznik za bh. tržište češke Škode je na platou ispred bh. javnosti Sarajevo City Centra predstavila svoj potpuno novi kompaktni model Scala i tako ozvaničila početak njegove prodaje na domaćem tržištu. Podsjećamo da je nasljednik Škode Rapid premijerno predstavljen još 6. decembra prošle godine u Tell Avivu, a u međuvremenu smo ga imali priliku vidjeti na sajmovima automobila u Ženevi i Beogradu. Na svakom od ovih događaja Scala je privukla veliku pažnju automobilske javnosti, potencijalnih kupaca i ljubitelja Škode, a takav efekat izazvalo je i njeno prvo javno predstavljenje u BiH. „Scala je u gami naših modela pozicionirana negdje malo ispod Octavije, odnosno namijenjena je onim kupcima koji cijene komfor i udobnost Octavije, ali kojima je ona ipak malo prevelika. To znači da je Scala u sredini kompaktnog A segmenta, koji je ujedno i najpopularniji u BiH. Najveći aduti Scale u odnosu na konkurenciju su veoma prostrana i komforna kabina, te veliki i upotrebljiv prtljažnik koji je sa 467 litara zapremine najveći u klasi. Kao značajne činjenice vezane za Scalu istakao bih još da je ona jedan od rijetkih predstavnika u klasi koji nude virtuelni kokpit, a tu su i najsavremenija LED svjetla“, izjavio je Vedad Terzić, brend menadžer Škode za bh. tržište.

 

On je dodao da su na bh. tržištu trenutno ponuđeni 1.0 TSI motori sa 95 i 115 KS, te 1.6 TDI sa 115 KS. U bliskoj budućnosti u ponudu će biti uveden i najjači 1.5 TSI benzinski motor sa 150 KS. Kupcima su uz navedene motore zavisno od njihove snage na raspolaganju petostepeni i šestostepeni ručni mjenjači i sedmostepeni DSG automatski mjenjač. Uz Škodin kompakt dostupni su i točkovi u rasponu od početnih 15 do najvećih 18 inča. Scala je prva Škoda sa zadnjim dinamičkim pokazivačima pravca. Tu je i unaprijeđeni Side Assist sistem asistencije sa Rear Traffic Alert podsistemom koji obavještava vozača o naletu drugog vozila sa zadnje strane (pokriva 70 metara razdaljine) ili o vozilu koje se nalazi u mrtvom uglu (pokriva 20 metara). Adaptivni tempomat ima mogućnost funkcionisanja do brzine od 210 km/h. Front Assist sistem proširen je i unaprijeđen City Emergency Brake funkcijom, koja radarski nadzire prostor ispred vozila i automatski preduzima nepohodne radnje kako bi se izbjegao sudar sa pješacima, automobilima i ostalim objektima. Vozač se može osloniti i na sistem automatskog parkiranja. Scala je na bh. tržištu ponuđena sa tri paketa opreme: Active, Abition i Style. Njen najpovoljniji model košta 28.400 KM i kombinuje Active opremu i 1.0 TSI motor sa 95 KS, a i za nju važe Škodini standardni garantni uslovi od četiri godine ili 120.000 pređenih kilometara.  

 

 

Datum objave: 26/10/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook