Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Kompanija radi na početnom modelu sa početnom cijenom od 25.000 evra.

VW Grupa najavljuje MEB+ platformu za EV vozila sa dometom od 700 km

Kompanija radi na početnom modelu sa početnom cijenom od 25.000 evra.

MEB platforma je prvi put lansirana 2019. godine sa ID.3, a sada više od 670.000 vozila koristi tu arhitekturu, od kojih su 500.000 VW ID modeli...

Napori Volkswagen Grupe u oblasti elektrifikacije temelje se na arhitekturi modularnog električnog pogonskog sistema (MEB). On je osnova za nekoliko vozila unutar Grupe, a proizvođač automobila planira poboljšati platformu. U narednim godinama, MEB će postati MEB+, nudeći veći domet i brže punjenje. Proizvođač automobila je rekao da ulaže značajna ulaganja u dalji razvoj tehnologije i "iskoristi puni potencijal ove uspješne platforme i osigura da ona ostane konkurentna". Skalabilna arhitektura daje VW-u slobodu u dizajniranju vozila. Stavljanje baterija u podvozje između osovina stvara više prostora u kabini. ID.3 nudi istu prostoriju kao Passat, ali u dimenzijama Golfa.

 

 

 


Prema navodima kompanije, poboljšana MEB+ platforma će ponuditi do 435 milja (700 kilometara) dometa i biti sposobna za brzinu punjenja od 175-200 kilovata. Arhitektura će postići ove brojke koristeći kompanijske baterije sa jediničnim ćelijama nove generacije. VW će također poboljšati "digitalnu infrastrukturu" platforme, za koju kompanija kaže da bi mogla donijeti "značajne skokove" automatiziranim funkcijama vožnje. Broj vozila baziranih na MEB-u takođe će se povećati u narednim godinama. Proizvođač automobila planira lansirati 10 novih modela do 2026. godine. Kompanija planira automobile i za performanse i u premium segmentu, ali jedan od novih automobila će biti početni model sa početnom cijenom od 25.000 evra.

Datum objave: 08/12/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook