Naslovna > Tehnika > Kompanija Volvo Cars unaprijeđuje razvoj tehnologije autonomne vožnje

Volvo

Kompanija Volvo Cars unaprijeđuje razvoj tehnologije autonomne vožnje

Kompanija Zenuity, koja razvija programsku opremu za računarski podržanu i autonomnu vožnju, bit će podijeljena na dva dijela radi što boljeg iskorištenja potencijala svojih dosadašnjih zaključaka.

Jedan dio predstavlja novu samostalnu kompaniju u vlasništvu Volvo Cars koja će se fokusirati na razvoj i komercijalizaciju programske opreme za nenadziranu autonomnu vožnju. Drugi dio, pod okriljem kompanije za automobilsku sigurnosnu opremu Veoneer, usmjerit će se u daljnji razvoj i komercijalizaciju naprednih sistema za pomoć vozaču. Zenuity je trenutno zajedničko preduzeće kompanija Volvo Cars i Veoneer sa jednakim udjelom. Pod zajedničkim vlasništvom Zenuity je razvio snažnu platformu kompjuterske programske opreme za napredene sisteme za pomoć vozaču i autonomnu vožnju, na kojoj će graditi oba dijela i koju će dalje razvijati. U skladu sa dogovorima, poslovanje kompanije Zenuity i zaposleni u švedskom Göteborgu i kineskom Šanghaju biće premješteni u novu kompaniju u vlasništvu Volvo Cars. Poslovanje i zaposleni u poslovnim jedinicama u Njemačkoj i SAD prelaze pod okrilje kompanije Veoneer. Dio kompanije Zenuity u vlasništvu Volvo Cars usmjerit će snage u razvoj programske opreme za nenadziranu autonomnu vožnju, koja će biti implementirana u sljedeću generaciju vozila na osnovu prilagodljive produktne arhitekture (SPA2) Volvo. Nova kompanija ostaje odvojena od kompanije Volvo Cars i upravljaće vlastitim distribucijskim kanalima.

 

 

 

»Kompanija Volvo Cars je odlučna u tome da u svoju sljedeću generaciju vozila uvede sigurnu, nenadziranu autonomnu vožnju na autocestama«, rekao je izvršni direktor kompanije Volvo Cars, Håkan Samuelsson. »Ti novi ciljevi biće lakše ostvarivi zato što će nova kompanija moći u potpunosti da se posveti tom razvoju.«

 

»Nova kompanija će razvijati programsku opremu za sigurnu i naprednu autonomnu vožnju«, rekao je Dennis Nobelius, izvršni direktor kompanijue Zenuity. »Smatramo da će ubuduće broj globalnih platformi za kompjutersku programsku opremu za autonomnu vožnju biti ograničen. I jednu od takvih platformi namjeravamo da razvijemo.«

 

Predviđeno je da će nova kompanija pokrenuti svoje poslovanje najkasnije u trećem kvartalu 2020. godine. 

 

 

 

Volvo Car Group tokom 2019. godine

 

U poslovnoj 2019. godini Volvo Car Group zabilježio je dobit iz poslovanja u visini od 14,3 BSEK (14,2 BSEK tijekom 2018. godine). Prihodi u tome razdoblju iznosili su 274,1 BSEK (252,7 BSEK).  U cjelokupnoj 2019. godini svjetska je prodaja ostvarila rekordnih 705.452 (642.254) automobila, što je 9,8 posto više od prodaje tijekom 2018. godine. Rezultati ukazuju na sveobuhvatno preoblikovanje financija i poslovanja tvrtke Volvo Cars tijekom posljednjih godina, što tvrtku priprema za sljedeću fazu rasta.

 

 

O grupi Volvo Car

 

Volvo je osnovan 1927. godine. Danas je Volvo Cars jedna od najpoznatijih i najuglednijih robnih marki automobila u svijetu, s prodajom od 642.253 automobila tokom 2018. godine u približno 100 zemalja. Volvo Cars je od 2010. godine u vlasništvu kineske grupacije Zhejiang Geely Holding (Geely Holding).

 

 

Volvo Cars je 2019. godine u prosjeku zapošljavao približno 41.500 (41.500) radnika koji su zaposleni na puno radno vrijeme. Sjedište kompanije Volvo Cars, razvoj proizvoda, prodaja i upravljanje, većinom se nalaze u Göteborgu u Švedskoj. Sjedište Volvo Cars za Kinu nalazi se u Shanghaiu. Glavne tvornice za proizvodnju automobila nalaze se u Göteborgu (Švedska), Gentu (Belgija), Južnoj Karolini (SAD), Chengduu i Daqingu (Kina), a motori se proizvode u Skövdeu (Švedska) i Zhangjiakou (Kina) te dijelovi karoserije u Olofströmu (Švedska).

 

 

U skladu sa svojim novim poslanstvom, Volvo Cars svojim korisnicima želi osigurati slobodu kretanja na lični, održiv i bezbjedan način. To poslanstvo se očituje u brojnim poslovnim ambicijama: na primjer, zalagat će se za ostvarenje cilja da do sredine ove decenije polovinu njegove svjetske prodaje predstavljaju potpuno električna vozila te da se polovina prihoda generira iz neposrednog poslovanja sa potrošačima. Volvo Cars se također zalaže za neprekidno smanjivanje karbonskog otiska, sa ciljem da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.

Datum objave: 16/04/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook