Naslovna > Komercijalna vozila > Komptech ispunjava najstrože ekološke standardne

Privredne mašine

Komptech ispunjava najstrože ekološke standardne

Komptech se uzda u tehnologiju da bi prirodnu sredinu učinio čistijom, pa ne čudi da je njihov moto „Tehnologija za čistiju prirodnu sredinu“…

 

U svakom svom proizvodu Komptech koristi komponente koje proizvode najmanje štetnog uticaja za prirodnu sredinu. Komptech nastoji biti korak ispred trenutno važećih standarda, pa je svoje proizvode učinio usklađenim sa EU Stage V regulativom o kontroli izduvnih gasova i prije nego što je ona stupila na snagu 1. januara 2019. godine.U poređenju sa Stage IV regulativom, Stage V propisuje bitno manji broj/količinu čestica (PN) koje izbacuju dizel motori radnih mašina, ali i manju ukupnu masu čestica (PM) u izduvnim gasovima. Čestice izduvnih gasova promjera manjeg od 10 μm ostaju u vazduhu i zbog malih dimenzija prilikom udisanja ulaze dublje u pluća od na primjer čestica obične prašine. To ih čini rizičnim za zdravlje ljudi. Osim hemijskog sastava čestica, njihov efekat određuje i broj čestica, te njihova masa. Masu sitnih čestica u izduvnim gasovima evropska regulativa je od 1998. godine, kada je na snagu stupio EU Stage I propis o kontroli emisije u izduvnim gasovima, do 2019. godine, odnosno stupanja na snagu EU Stage V, smanjila 98 posto. EU Stage IV propis je definisao dozvoljene vrijednosti emisije ugljen-monoksida, vodonikovih oksida i ugljovodonika. Novom regulativom te vrijednosti nisu mijenjane.

 

 

Usklađenost prije vremena

Komptech je u dogovoru sa svojim dobavljačima još 2018. godine dogovorio isporuku komponenti usklađenih s EU Stage V propisima, pa su sve mašine proizvedene tokom 2019. godine 100% usklađene s EU Stage V. Tokom radova na motorima napravljene su i druge evolutivne promjene koje će prvenstveno olakšati održavanje i servisiranje tih motora.

 

 

Poboljšanja za kupce

Svijest o nužnosti zaštite klime i prirodne sredine stalno raste, pa kupci pri kupovini novih mašina sve više navode usklađenost s regulativom o kontroli emisije izduvnih gasova. Komptechovi proizvodi su što se tiče zaštite prirodne sredine ispred vremena i kupcima uvijek nude najnoviju tehnologiju, uključujući i tehnologiju za kontrolu izduvnih gasova. Takav pristup Komptechove mašine čini isplativom kupovinom i na tržištu polovnih mašina, a kupcima novih mašina omogućava povratak dijela investicije kroz prodaju na tržištu polovnih mašina i omogućava njihov duži radni vijek. Svakako valja spomenuti i lično zadovoljstvo korištenja mašina koji su projektovane i izrađene s brigom za klimu i prirodnu sredinu. Nadogradnja koja donosi usklađenost s EU Stage V regulativom nije povećala cijenu mašina u odnosu na starije modele koji su pratili Stage IV propise. Sve Komptechove mašine proizvedene od 2019. godine do danas su 100% usklađene s EU Stage V regulativom.

Datum objave: 14/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook