Naslovna > Automobili > BMW > XM > Koncept polako evoluira ka produkcijskoj verziji

BMW XM

Koncept polako evoluira ka produkcijskoj verziji

SUV model sa priključno-hibridnim pogonskim sklopom kao koncept predstavljen je u novembru godine koja je za nama, a na osnovu najnovijih špijunskih fotografija ni produkcijska verzija nije daleko od debija...

Svjedoci smo da je industrija četvorotočkaša u do sada neviđenoj tranziciji, koja teži ka elektifikaciji svijeta automobila i električnoj mobilnosti. Međutim još uvijek nema naznaka skorog izumiranja agregata sa unutrašnjim sagorijevanjem. Zbog toga gotovo svi vodeći brendovi predstavljaju modele sa tehnologijom pogonskih sklopova koji kombinuju ove dvije komponente. Priključni hibridi su sve češći putnici naročito na putevima razvijenih zemalja. Bavarci kao i većina drugih prate ove trendove tako je trenutno u razvoju produkcijska verzija XM SUV modela sa prilkjučno-hibridnim sklopom, koji je kao koncept predstavljen prije nekoliko mjeseci. Već prilikom predstavljanja koncepta bilo je objelodanjeno da će model dobiti verziju namijenjenu za tržište koja će 90% biti identična.

 

 

 

 

 

Posljednje špijunske fotografije pokazuju da se Bavarci ne šale, te da će produkcijski model uskoro i sam biti predstavljen, testni model sa ovih slika gotovo se ne razlikuje od koncepta, osim nešto oblijih linija dizajna na naličju. Glasine govore da će BMW ponuditi XM sa tri različita stepena snage, sa najsnažnijom varijantom koja uparuje V8 sa dva turbo-punjača i plug-in hibridnu tehnologiju. Pogonski sklop kod konceptualnog modela posjedovao je snagu od 750 konjskih 1.000 Njutn-metara obrtnog momenta, a čini se da će toliko „konja“ imati i serijska verzija. U tom slučaju XM postaće najmoćniji proizvodni automobil marke ikada. Valja napomenuti da je koncept takođe nudio do 48 kilometara potpuno električnog dometa. Trenutno nema konkretnih informacija kada bi tržišni XM mogao biti predstavljen, mada najvjerovatnije je da bi se to moglo desiti na ljeto ove godine, dok bi na tržište mogao da dođe naredne sezone. Isto tako ne postoje podaci o cijenama, međutim jasno je da one neće biti skromne.

Datum objave: 04/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook