Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Koncept sa nestvarnom autonomijom vožnje

Mercedes-Benz EQXX

Koncept sa nestvarnom autonomijom vožnje

Njemački proizvođač automobila će za petnestak dana, tačnije 03. januara naredne godine na sajmu automobila CAS u Las Vegasu predstaviti novi električni koncept...

Grad u pustiniji, u saveznoj državi Nevadi trećeg januara biće poprište predstavljanja novog konceptualnog električnog modela, koji bi mogao da donese tehnološki iskorak u polju performansi vozila sa električnim pogonom. Prototip model pod nazivom EQXX poseban je po tome što proizvođači tvrde da će biti u mogućnosti da u okviru jednog punjenja baterije prijeđe 1.000 kilometara, mada je u početku ova brojka išla i do cifre od 1.200 kilometara.  Bilo kako bilo i sama cifra od 1.000 km predstavlja veliki pomak u odnosu na postojeće modele.

 

 

 

 

 


Sudeći po ovakvim performansama, riječ će biti o najefikasnijem električnom modelu, a u Mercedesu tvrde da i da će trošiti oko 10 kWh na prijeđenih 100 km. Način na osnovu kojeg se došlo do ovih brojki je izuzetna aerodinamičnost prototipa, sa malim otporom vazduha. Uzor za ovaj potez bio je još jedan konceptualni automobil iz 2015. godine, riječ je o modelu Vision IAA, koji je imao nestvarno nizak koeficient otpora vazduha od svega 0.19. Takođe prilikom konstrukcije prototipa EQXX u procesu su učestvovali i ljudi iz Mercedesove Formula 1 divizije, koji su svoja znanja i vještine prenijeli i na budući koncept. Više informacija o samom automobilu i o njegovoj sudbini u budućnosti biće poznato nakon premijere 03. januara.

Datum objave: 17/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook